PART-TİME ÇALIŞAN ANNELER

Author :  

Year-Number: 2020-23
Language : null
Konu :
Number of pages: 669-685
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sanayileşme ile birlikte oluşan profesyonel çalışma hayatında erkeklerle birlikte kadınlar da yoğun bir şekilde yer almaya başlamışlardır. Kadınlar çalışma hayatı ile birlikte çocuk bakımı vb. geleneksel rolleri de yerine getirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum iş tercihlerini de etkileyebilmektedir. Kadınların bir kısmı çocukların doğumundan sonra hiç çalışamamakta bir kısmı da yarı zamanlı çalışabilmektedir. Bu araştırma, Kırklareli ilinde part-time çalışan annelerin, part-time çalışmaya yönelik değerlendirmelerini incelemektedir. Araştırmada kartopu örneklem yöntemiyle part-time çalışan 18 anne ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Annelerin part-time çalışmayı tercih etmelerinde ağırlıklı olarak “annelik ve geçim mücadelesi”nin etkili olduğu ifade edilmiştir. Araştırma kapsamında görüşleri değerlendirilen katılımcılar; çalışmanın ruh hallerini olumlu etkilediğini ve iş-aile arasında denge kurmada problem yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Bununla birlikte part-time çalışmanın kariyer hedefleri önünde bir engel olduğu ve annelerin bu durum karşısında tedirgin oldukları anlaşılmaktadır.

Keywords

Abstract

Women have started to take place intensively along with men in professional working life that formed with industrialization. Women have to fulfill childcare etc. traditional roles along with working life. This may affect their business preferred. Some of the women cannot work at all after the birth of their children and some of them are able to work part time. This research examines the evaluations of part-time working mothers in Kırklareli province towards part-time work. Semi-structured interviews were conducted with 18 part-time mothers using the snowball sampling method in the study. It has been stated that “motherhood and livelihood struggle” is predominantly effective in mothers' choosing to work part-time. The participants whose views were evaluated within the scope of the research; They stated that working positively affected their mood and that they did not have any problems in establishing a balance between work and family. However, it is understood that part-time work is an obstacle to career goals and mothers are worried about this situation.

Keywords


  • Başaran, Y.K. (2017). “Sosyal Bilimlerde Örnekleme Kuramı”, Akademik Sosyal Araştırma

  • Başaran, Y.K. (2017). “Sosyal Bilimlerde Örnekleme Kuramı”, Akademik Sosyal Araştırma Dergisi, S.47, ss.480-495.

  • Camcı, A. (2004). Cinsiyet Faktörünün Performans Değerlendirme Sonuçları Üzerindeki Etkisi.Yükseklisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İzmir. https://tez.yok.gov.tr (Tez No. 145386).

  • Dillaway, H. and Pare, E. (2008). “Locating Mothers: How Cultural Debates About Stay-at-HomeVersus Working Mothers Define Women and Home”, Journal of Familt Issues, S. 29(4), ss. 437- 464.

  • Hakim, C. (1993). “Notes and Issues the Myth of Rising Female Employment”, Work, Employment & Society, C. 7, S. 1, ss. 97-120.

  • Kapar, R. (2011). “Hollanda’da Kadınların Kısmi Süreli İstihdamı ve Etkileri”, Çalışma ve Toplum, C. 29, S. 2, ss. 129-163.

  • Kapucugil, Ekiz, A. (2015). Dünyada ve Türkiye’de İstatistikle Çalışan Anneler, Çalışanne KadınAkademisyenlerin Kaleminden Çalışma Yaşamında Annelik. ed. Sürvegil Dalkılıç, O. Ankara: Nobel.

  • Seçer, H. Ş. (2010). Çalışan Anneler ve Çalışan Annelere Yönelik Ayrımcılık. İzmir: Altın Nokta Yayınları.

  • Volling, B. L. ve Belsky, J. (1993). “Parent Infant, and Contextual Characterictics Related toMeternal Employment Decisions in the First Year on Infancy”, Family Relations, S. 42(1), ss. 4-12.Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Zeybekoğlu, Ö. (2013). “Günümüzde Erkeklerin Gözünden Babalık ve Aile”, Mediterranean Journal of Humanities, ss. 297-328.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics