KAMPANYA SÜREÇLERİNDE BİR TUTUNDURMA ARACI OLARAK REKLAMLAR: TRENDYOL EFSANE GÜNLER KAMPANYASI ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2020-24
Language : null
Konu :
Number of pages: 850-862
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İşletmelerin kampanya süreçlerinin başarısını etkileyen önemli tutundurma araçlarından biri olan reklamlar, hedef kitleye ulaşmada ve onları ikna ederek satın almaya teşvik etmede önemli bir role sahiptir. Bu nedenle özellikle kısıtlı kampanya sürelerinde etkinliği yüksek reklamların hazırlanması önem arz etmektedir. Reklamların etkinliği hedefe ulaşma derecesi ile ölçülmekte hedefe ulaşmak içinde yaratıcı stratejiler bir pusula görevi görmektedir. Bu çalışmada içerik analizi yönteminden faydalanılarak Trendyol’un oldukça ses getiren 25-29 Kasım efsane günler kampanyasına yönelik hazırlanan 6 reklam filmi analiz edilmiştir. Reklamların analizinde; yaratıcı stratejisi sınıflandırmasında Frazer (1983)’in sınıflandırması, yapım formatları ve yapım tekniği sınıflandırmalarında ise Baldwin (1982)’in sınıflandırması esas alınmıştır. Bu bağlamda reklamlar; öncelikli olarak reklam süresi, reklam teması, reklam içeriğindeki ürün ve hizmet grupları, kullanılan oyuncu/karakter, dış ses-müzik kullanımı, kampanya içeriğine ait kelime kullanımları bakımından analiz edilmiş ardından yaratıcı stratejileri, anlatım tarzı, yapım formatı ve tekniği değişkenleri bağlamında reklamda kullanım durumuna göre kodlamaya tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda reklam sürelerinin ortalama 34sn olduğu tespit edilmiştir. Tüm reklamların teması mobil uygulamayı kullanarak ve indirime odaklanarak alışverişe teşvik etmektir. Reklamları tamamında ünlü kişilerin rol almış ve her bir reklamda ünlülerin ilgi ve çalışma alanına ilişkin ürünler ön plana çıkarılmıştır. Kampanya içeriğine ait kelime kullanımda ise reklamların ana teması kampanyanın sloganı da olan “…’nin gözünü alamadığı fırsatlar ”olarak belirlenmiştir. Reklamların tamamında yaratıcı strateji olarak biricik satış vaadi kullanılarak tüketicilere uygun fiyat vaadinde bulunulmuştur. Reklamların anlatım tarzı doğrudan satışa teşvik edici olup kampanya süresi özellikle vurgulanmıştır ayrıca tüm reklamlarda abartılı anlatım tarzı da dikkat çekmektedir. Reklamların yapım formatı incelendiğinde ise gösterim ve öyküsel bir anlatımın kullanıldığı tespit edilmiştir. Reklamların tamamında canlı çekim kullanılmıştır

Keywords

Abstract

Advertising is one of the important promotion tools for the success of the campaign processes of businesses. Ads play an important role in reaching the target audience and encouraging them to convince them to buy. Especially in the terms of advertisements with high efficiency during limited campaign periods. The effectiveness of the advertisements is measured by the degree of reaching the target, and creative strategies serve as a compass to reach the target. In this study, content analysis method was used and 6 commercial films prepared for Trendyol's 25-29 November days campaign were analyzed. In the analysis of advertisements; The creative strategy classification was based on Frazer (1983) classification, while production formats and production technique were based on Baldwin (1982) classification. Ads; primarily analyzed in terms of ad duration, ad theme, product groups in ad content, used player / character, use of external audio-music, word usage of campaign content, then creative strategies, narration style, production format and usage variables in the context of production variables. As a result of the study, the advertisement duration was 34 sec. on average. The theme of ads is to encourage shopping using the mobile app and focusing on the discount. Celebrities starred in all ads. the main theme of the advertisements has been determined as the “opportunities that focused by…” which is the slogan of the campaign. Unique sales promise as creative strategy in all advertisements. The narrative style of the ads is encouraging to direct sales, the campaign period is especially emphasized, and the exaggerated narration style in all the ads also draw attention. The production format of the ads is a demonstration and storytelling. Live shooting was used in all advertisements.

Keywords


  • Akarsu, H. (2014). Televizyon reklamlarında yaratıcı strateji kullanımlarına ilişkin niceliksel bir

  • Akarsu, H. (2014). Televizyon reklamlarında yaratıcı strateji kullanımlarına ilişkin niceliksel bir çalışma (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü).

  • Akbulut, N. T. ve Erdoğan, E.B. (2007). Televizyon Reklam Filmi Yapımı (Kavramlar, Uygulamalar, Sorunlar ve Telif Hakları). İstanbul: Beta Yayınları.

  • Aksoy, S. (2017). “Televizyon Reklamlarında Mizah Kullanımına İlişkin Eleştirel Bir Analiz.” Global Media Journal: Turkish Edition, 7(14).

  • Aktuğlu, K., I. (2013). Yaratıcı Strateji. R. Ayhan Yılmaz (Ed.), Reklamda Yaratıcılık ve Yazarlık içinde (20-36). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını

  • Avery, J. (2000). Advertising Campaing Planning, The Copy Workshop, Chicago.

  • Baldwin H (1989) How To Create Effective TV Commercials. NTC Publishing Group, 2th Edition,Baldwin, H. (1982). Creating Effective TV Commercial. Chicago: Crain Books. Berk, M. E. (2018). Sinemada Görsel Efektler. Atlas Akademi, Konya

  • Borden, N. H. (1964). “The concept of the marketing mix”. Journal of advertising research, 4(2), 2- 7.

  • Deloitte Digital ve TÜSİAD (2019). “E-Ticaretin Gelişimi, Sınırların Aşılması ve Yeni Normlar2019”, İstanbul: Deloitte Digital, (28.08.2020) https://www.eticaretraporu.org/wp- content/uploads/2019/05/DD-TUSIADETicaret-Raporu-2019.pdf.

  • Elden, M. (2018). Reklam ve Reklamcılık. Say Yayınları, 5. Baskı, İstanbul

  • Elden, M., Ulukök, Ö. ve Yeygel, S. (2015). Şimdi Reklamlar.İletişim Yayıncılık, 15. Baskı, İstanbul

  • Felton, G. (2006). Advertising Concept and Copy: W. W. Norton & Company, Inc, 2th Ed. New York.

  • Fırlar, G., B. (2008). Reklama Rota Çizmek.Nobel Yayın Dağıtım,Ankara

  • Frazer, C. (1983). Creative strategy: a management perspective. Journal of Advertising, 12(4),36- 41.

  • Frazer, C. F. (1983). “Creative Strategy: A Management Perspective”. Journal of Advertising, 12(4), 36-41.

  • Gürel, E. (1999). Reklam çalışmalarında yaratıcı stratejinin kullanılması. İletişim Fakültesi Dergisi, 9, 443-456.

  • Gürgen, H(1990). Reklamcılık ve metin yazarlığı. Anadolu Üniversitesiyayınları no:391

  • Hancı, M. (2016). “Kurumsal Reklam ve Mizah”. Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi. 56, Temmuz-Ağustos, 334- 344.

  • Kotler, P. (2002). Marketing Management, Millenium Edition.(10 th edt) Prentice-Hall, Inc.

  • Mccarthy, E. J. (1999). Basic Marketing: A Managerial Approach. Homewood, IL: Irwin, 13th ed.Mucuk, İ. (2001). Pazarlama İlkeleri(Ve Örnek Olaylar).Türkmen Kitabevi, 13. Baskı, İstanbul

  • Özgür, A. Z. (2001). “TV Reklam Filmlerinin Yaratıcı ve Yapım Süreçleri Açısından Değerlendirilme Standartları”, Selçuk İletişim Dergisi, 1 (4).

  • Özgür, A. Z. (2006). Tür filmi olarak melodramların ve TV programlarının reklam filmi yaratıcı ve yapım sürecine etkisi üzerine bir değerlendirme. Selçük İletişim dergisi, 4(2), 97-114

  • Pickton, D. ve Broderick, A. (2001). Integrated Marketing Communications. Harlow: Prentice Hall.Reid, M., Luxton, S., ve Mavondo, F. (2005). The relationship between integrated marketing communication, market orientation, and brand orientation. Journal of advertising, 34(4), 11-23.

  • Rutherford, P. (1996). Yeni İkonalar (Televizyonda Reklam Sanatı). (Çev: Mustafa K. Gerçeker). Yapıkredi Yayınları, 4. Baskı, İstanbul.

  • Stanton W J, Walker MJ ve Bruce J. (1991). Fundamentals of Marketing. Etzel, International Edition, Mc Graw-Hill, 9th Edition, U.S.A.

  • Tolon, M. ve Zengin, A.Y. (2016). Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

  • Topsümer, F. ve Elden, M. (2016). Reklamcılık Kavramlar, Kararlar ve Kurumlar. İletişim Yayınları, İstanbul:

  • Tosun, B., N. (2003). Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Reklam: Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönlü Bir Yaklaşım. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

  • Uztuğ, F. (2008). Markan Kadar Konuş. MediaCat Yayınları, 4. Baskı, İstanbul

  • https://webrazzi.com/2020/06/30/gunde-15-milyon-tekil-ziyaretciye-ulasan-trendyolun/e.t. 24.09.2020

  • https://webrazzi.com/2019/08/14/yilda-200-milyon-urun-satisi-gerceklestirdigini-aciklayan- trendyol-un-one-cikan-sayilari/ e.t. 23.09.2020

  • https://www.trendyol.com/kariyer, Erişim Tarihi: 08.06.2020

  • https://www.karar.com/trendyolun-sahibi-kim-ve-ne-zaman-kuruldu-trendyol-ile-wayfairin-iliskisi- var-mi-demet-mutlu-kimdir-1574409 , Erişim Tarihi: 24.09.2020

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics