JEAN-JACQUES ROUSSEAU’DA ÖZGÜRLÜK VE DEVLET ANLAYIŞI

Author :  

Year-Number: 2020-24
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 875-884
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Dünya üzerinde geçmişten günümüze eşitsizlik ve adaletsizlik içinde yaşayan insanların özgürlüklerine nasıl kavuşacakları birçok felsefe düşünürü tarafından incelenmiştir. Jean Jacques Rousseau’da bu düşünürlerin başında gelmektedir. Aydınlanma düşünürleri arasında büyük bir yeri olan Rousseau, devrim öncesi mutlak monarşi ile yönetilen ve kral karşıtı fikir beyan etmenin ciddi sonuçlar doğurduğu Fransa’da, toplum sözleşmesi olarak adlandırılan kralın değil de bireylerin kendi kendini yönetmesini esas alan bir kuram ortaya atmıştır. Rousseau, insanların nasıl özgür olacağını, alacağı eğitimleri ve modern hayata geçmiş olmanın insanlar üzerinde ne gibi etkileri olduğunu, kendi felsefesinde sıklıkla bahsetmiştir. Bu çalışmada genel olarak Rousseau’nun neden toplum sözleşmesine gerek duyduğunu, Rousseau’ya göre mülkiyet kavramının ortaya çıkmış olmasının insanlar için ne tür sonuçlar doğururduğunu, insan nasıl eğitilmeli, doğa durumundan modern hayata geçen insanda ne gibi değişimler oldu, gibi sorulara verdiği cevaplar ele alınmaktadır.

Keywords

Abstract

How people living in the world with inequality and injustice from past to present can achieve their freedom has been studied by many philosophical thinkers. Jean Jacques Rousseau is one of these thinkers. Rousseau, in France, which was ruled by the pre-revolutionary absolute monarchy and was seriously born by the anti-king idea, put forward atheory based on the self-government of individuals, not the king, shared as a social contract. Rousseau talkedabout how people can livefreely, the education they will receive, and the effects of transition to modern life on people in his philosophy. This will generally address questions such as why Rousseau needed a social contract, what kind of consequences his property would have for the emergence of his property, how man should be educated, what kind of changes in the state of nature in modern man.

Keywords


  • Ağaoğulları, Mehmet Ali (2013),Sokrates’ten Jakobenlere Batıda Siyasal Düşünceler, İletişim

  • Ağaoğulları, Mehmet Ali (2013),Sokrates’ten Jakobenlere Batıda Siyasal Düşünceler, İletişimYayınları, İstanbul.Ağır, Rahime (2017), Jean-Jacques Rousseau’nun Toplum Ve Devlet Anlayışının Türk DüşüncesineTesiri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Akıncı, Abdulvahap (2011), Demokrasi ve Liberalizmin Zorunlu Birlikteliği, PARADOKS Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 7 (1), 7-28.

  • Akıncı, Abdulvahap (2012), Modern Ulus Devletlerin Doğuşu, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 34, 61-70.

  • Aslan, Ertan (2015), Thomas Hobbes, John Locke Ve Jean-Jacques Rousseau’da Din-İktidar İlişkisiÜzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

  • Burkaz, Vildan (2014). Platon Ve Rousseau’da İnsan Doğası Bağlamında Eğitim, Muş Alpaslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 2.

  • Çavuşoğlu, Halis (2013). Jean-Jacques Rousseau’da Tanrı Anlayışı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.

  • Çelik, Fikret ve Usta Sefa (2010), Klasik Liberalizmde “Özgürlük” ve Liberalizmin Yerel Yönetimlere Bakışı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 121-135.

  • Çelik, Fikret ve Usta Sefa (2011), Liberal Düşünür Hayek’in Özgürlük Düşüncesi Ve BuPerspektiften Yerel Yönetimlere Bakışı, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(14), 89-104.

  • Demir, Aysel (2012). Hak, Adalet Ve Özgürlük Bağlamında Rousseau, Uluslararası hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 33.

  • Doğan, Nursel (2008), Jean-Jacques Rousseau’da Genel İrade Kavramı, Yayımlanmamış YüksekEriş, Vedat ve Abdulvahap Akıncı (2019), 21. Yüzyıl Demokrasilerinde Siyasal Katılım: Türkiye Örneği, Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (2), 35-55.

  • Gürbüz, Ahmet (2014), Jean-Jacques Rousseau Ve Toplum Sözleşmesi Kuramının Değeri, ElektronikSosyalBilimlerDergisi2, http://dergipark.gov.tr/esosder/issue/6118/82090.

  • Hakyemez, Yusuf Şevki (2000), Toplum Sözleşmesi Kavramı Ve Günümüz İnsan Hakları Kuramına Etkisi, İdare Hukuku Ve İlimler Dergisi.

  • Işık, Cem (2013), Aydınlanma Düşüncesi Çerçevesinde Jean-Jacques Rousseau’nun AydınlanmaVe Eğitim İle İlgili Görüşleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yedi Tepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Kayık, Diyari (2016).Jean-Jacques Rousseau’nun Siyaset Felsefesinde Birey Ve Devlet, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dizle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

  • Kolay, Mehmet (2015)Kant Ve Rousseau’nun İnsan Doğası Ve Eğitim Anlayışları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.

  • Maboçoğlu, Mehmet (1990), Jean-Jacques Rousseau’nun Eğitim Felsefesi (Emile’nin Bir Analizi),Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Öktem, Gönül (2014), Rousseau’nun Eğitim Anlayışı Ve Günümüze Yansımaları, yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Rousseau, Jean-Jacques (2001), İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı, Çev: R. Nuri İleri, SayRousseau, Jean-Jacques (2002), Yalnız Gezenin Düşleri, Çev: Hasan Fehmi Nemli, Ayraç Yayınevi, Ankara.

  • Rousseau, Jean-Jacques (2015), Toplum Sözleşmesi, Roman Oda Yayınları, İstanbul.

  • Selver, Yıldız Konak (2015), John Locke Ve Jean-Jacques Rousseau’da Politik Etik Ve Etik BirKavram Olarak Adalet, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics