Bilinçaltı Reklamlarda Duygusal Çekiciliklerin Kullanımı

Author :  

Year-Number: 2022-48
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-31 17:52:39.0
Language : Türkçe
Konu : Pazarlama
Number of pages: 971-979
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Üreticinin tüketiciden giderek uzaklaşıyor olması düşünüldüğünde son yıllarda reklamın önemi giderek artmaktadır. İnsanlar hayatlarının her anında reklamlarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle firmalar reklam yaparak tüketiciye daha kolay ulaşabilmektedir.  Reklam verenler reklam sayesinde tüketicileri bilgilendirip, ikna etme çabası içerisindedirler. Reklamlarda bunu yapabilmek için reklamcılar farklı reklam çekiciliklerinden yararlanmaktadırlar. Duygusal çekicilikler de reklamcıların hedef kitleye ulaşmak için kullandıkları çekiciliklerden biridir. Duygusal çekiciliklerde reklamcılar izleyicilerin duygularına hitap etmekte ve bu sayede hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadırlar. Reklamcılar duygusal çekiciliği bazen milliyetçilik öğesini kullanarak, bazen cinsellikle, bazen mutluluk, bazen gurur, bazen de duygulara yönelik diğer kavramları kullanarak sağlamaya çalışmaktadırlar. Reklamcılar duygusal çekicilikleri kimi zaman ise izleyicilerin bilinçaltına yönelik olarak reklam içerisinde kullanırlar. Bilinçaltında izleyici farkında olmadan reklamda verilen mesajı almakta ve bunun sonucunda da bir davranış göstermektedir. Bu davranış satın alma ya da satın almama şeklinde olabileceği gibi, ürün ya da markaya karşı olumlu ya da olumsuz bir bakış açısı geliştirme şeklinde de olabilmektedir. Çalışmada farklı sektörlerde yer alan firmalara ait televizyonda yayınlanmış olan on adet reklam incelenmiş olup, bu reklamlarda bilinçaltından ne şekilde yararlanılarak duygusal çekiciliklerin nasıl kullanıldığı ortaya konulmuştur. Araştırmada reklamcıların reklamlarda duygusal çekicilikleri, reklamın görselinde duygusal çekiciliğe ait görüntüye yer vererek ve sloganda duygusal çekiciliğe ait mesaj vererek bilinçaltına yönelik olarak izleyiciye ilettiği sonucuna ulaşılmıştır.  

Keywords

Abstract

Given that the falling of producers away from consumers, recently, has increased the importance of advertising. People face with ads at every time of their life. Thence, firms could reach consumers easily through advertising. By the means of advertising, advertisers are in a struggle for informing and persuading consumers.  By doing this, advertisers make use of diverse advertising attractiveness. Advertisers strives to provide emotional attractiveness by pointing to the feelings of the audiences through using such elements of nationalism, sexuality, happiness, pride and other terms respecting to feelings. Beside advertisers use emotional attractiveness towards audiences’ subconscious in ads. The audience takes message, unwittingly to his submental and hereat shows a behavior. As this way of behavior were purchasing or non-purchasing it could be a way of developing a positive or negative viewpoint relating to product or brand. In this study, belonging to firms in different industries, 10 advertisings which have been publihed in TV were examined and revealed how emotional attractiveness used in this ads in what way of utilizing subconscious. For this research, it was found that advertisers transmit emotional attractiveness to audiences’ subconsious by allowing images relating to emotional attractiveness for ad displays and conveying messages relating to emotional attractiveness in slogans. 

Keywords


  • 1. Aktuğlu, I.K. (2006). Tüketicinin Bilgilendirilmesi Sürecinde Reklam Etiği, Küresel İletişim Dergisi, S.2, ss.1-20.

  • 2. Ateş, S. (2016). Siyasal Reklamlarda Duygusal Çekicilik Kullanımı: 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Siyasal Partiler Tarafından Üretilen Reklam Filmlerinin Analizi, Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 3(12), ss. 85-103.

  • 3. Aydoğan, H. (2018). Sosyal Reklamlarda Korku Çekiciliği: “İhlalsiz Trafik”, Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 13(50), ss.210-231.

  • 4. Belch, G.E. and Belch, M.A. (2003). Advertising and Promotion, Sixth Edition, The McGraw−Hill Companies, USA.

  • 5. Eşiyok, E. (2017). Dergi Reklamlarındaki Reklam Çekiciliklerine Yönelik Bir İnceleme: All Dergisi Örneği, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5(2), ss.641-656.

  • 6. Karabaş, S. (2013). Pazarlama İletişim Aracı Olarak Tüketicilerin Reklam Denetimine Karşı Tutumları: Reklam Etiği, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), ss.143-157.

  • 7. Marangoz, M. ve İşli, A.G. (2018). Bilinçaltı Reklamcılık ve Tüketicilerin Satın Alma Niyetine Etkisi, Pamukkale, Journal of Eurasian Socioeceonomis Studies, 5(1), ss.15-33.

  • 8. Odabaşı, Y. ve Oyman, M. (2003). Pazarlama İletişimi Yönetimi, 2.baskı, MediaCat, İstanbul.

  • 9. Okmeydan, C.K. (2018). Politik Halkla İlişkilerde Sosyal Medya Kullanımı: 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Journal of Social And Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(30), pp.4324-4339.

  • 10. Özsoy, A. ve Koçer, S. (2017). Bilinçaltı Reklam: Basılı Ve Video Bilinçaltı Reklam Çözümlemeleri, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(51), ss.84-116.

  • 11. Shukla, S. (2022). Subliminal Advertising, Consumer Awareness, and Advertising Ethics, Journal of Positive School Psychology, 6(4), pp. 4359 – 4371.

  • 12. Şahin, E. ve Aslan, İ. (2017). Cinsel Çekicilik İçeren Televizyon Reklamlarına Yönelik Tutum Oluşumunda Kültürel Farklılıkların Rolü, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5(2), ss.657-690.

  • 13. Şentürk, T. ve Kurnaz, H.E. (2022). Z Kuşağı Sosyal Medya Reklamları İçin Ne Diyor? Reklamdan Kaçınma Ve Reklam Kabulü Davranışlarının Belirleyicileri Üzerine Nitel Bir Araştırma, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 9(81), ss. 544-566.

  • 14. Toker, A. ve Sulak, H. (2020). Reklam Filmlerinde Kullanılan Çekicilik Türleri ve Tüketiciler Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Araştırma, Vizyoner Dergisi, C.11, S.Ek, ss.117-133.

  • 15. Yalçınkaya, D.A ve İnanç, A.S. (2021). Covıd-19 Pandemi Döneminde Kullanılan Reklam Çekicilikleri Üzerine Göstergebilimsel Bir İnceleme, 1(1), ss.70-89.

  • 16. Yücel, A. ve Çubuk, F. (2013). Nöropazarlama ve Bilinçaltı Reklamcılık Yaklaşımlarının Karşılaştırılması, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi 6(2), ss.172-183.

  • 17. Zekan,S.B. and Zekan, I. (2022). Subliminal Messages in Advertising: Do They Really Work?, Dubrovnik International Economic Meeting, 7(1), pp.102-113.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics