ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ, PERAKENDE SATIŞLAR İLE PERAKENDE SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: 2011-2018 YILLARI ARALIĞI

Author:

Year-Number: 2020-24
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 973-983
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Tüketici Fiyat Endeksi ya da Üretici Fiyat Endeksi enflasyon rakamlarının ölçülmesinde kullanılan iki önemli göstergedir. TÜFE, yıllık enflasyondaki değişimi ölçmek için kullanılan bir endekstir ve bu endekste esas alınan perakende fiyatlarıdır. ÜFE ise üretim aşamasında girdi olarak kullanılan mal ve hizmetin fiyatlarında meydana gelen değişikliği hesaplamak için kullanılan bir endekstir. Ekonomide beklentiler geleceğe dair kuvvetli bir etki oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu etkiyi ölçme ekonomistlerin ilgi alanı haline gelmiştir. Bu etkiyi ölçmek için yapılan ilk şey ise beklentileri hesaplamaktır. Bu nedenle perakende satışlar - perakende güven endeksi ve enflasyon ile ilgili çalışmalar iktisat biliminin önemli konuları arasında yer almaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, TÜFE, ÜFE, Perakende Satışlar ve Perakende Sektörü Güven Endeksi arasındaki ilişkiyi 2011-2018 dönemi verilerini ele alarak incelemektir. Çalışmada değişkenler arası ilişki Johansen Eş Bütünleşme Analizi Testi ve Granger Nedensellik Analizi çerçevesinde incelenmiştir. Yapılan ampirik araştırmalar incelendiğinde değişkenler arası uzun dönemde bir ilişkinin varlığı elde edilmiştir. Ayrıca Nedensellik Analizi neticesinde ise TÜFE ve ÜFE arasında karşılıklı bir nedensellik ilişkisi elde edilmiştir.

Keywords

Abstract

Consumer Price Index or Producer Price Index are two important indicators used in measuring inflation figures. CPI is an index used to measure the change in annual inflation and is the retail prices that are based on this index. On the other hand, PPI is an index used to calculate the change in the prices of goods and services used as input in the production phase. Expectations in the economy have a strong impact on the future. Measuring this effect has become an area of interest for economists. The first thing to measure this effect is to calculate expectations. For this reason, retail sales - retail confidence index and inflation-related studies have started to be among the important topics of economics. The aim of this study is to examine the relationship between the CPI, PPI, Retail Sales and Retail Sector Confidence Index by considering the data for the 2011-2018 period. In the study, the relationship between variables was examined within the framework of Johansen Cointegration Test and Granger Causality Analysis. When the empirical findings obtained were examined, the existence of a long-term relationship between the variables was obtained. In addition, as a result of causality analysis, a bidirectional causality relationship was found between CPI and PPI.

Keywords