LİSANS DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİ VEREN FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULLARIN DERS PROGRAMLARININ MUHASEBE DERSLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2020-16
Language : null
Konu :
Number of pages: 150-158
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hizmete dayalı bir sektör olan turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilir kaliteli hizmeti sunmasında eğitimli personel istihdamı önemli bir yere sahiptir. Sektör eğitimli personel ihtiyacını, ortaöğretim kurumlarında lise düzeyinden, yükseköğretim kurumlarında ise ön lisans, lisans ve lisans üstü düzeyden sağlamaktadır. Bu kurumlar, sektörde istihdam edilecek personeli, sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek, bilgi, beceri ve donanıma sahip, kalite ve nitelikte mezun etmektedir. Lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların ders müfredatlarında, muhasebe derslerinin sayısı ve kredisi, eğitim kalitesine etki eden önemli bir faktördür. Öğrencilerin eğitim-öğretim döneminde yeterli düzeyde muhasebe dersleri alması kısa vadede istihdam edildiği işletmenin kalite ve verimlilik düzeyini, uzun vadede ise sektörün gelişimini önemli oranda etkileyecektir. Araştırmanın amacı, lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların ders programlarında verilen muhasebe derslerinin incelenmesidir. Araştırmada, kısmen literatürden, büyük ölçüde ise üniversitelerden elde edilen bilgilerden yararlanılmıştır. Araştırmada, lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların müfredatları içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Söz konusu müfredatlar içerisinde muhasebe derslerinin bulunup bulunmadığı analiz edilmiş ve mevcut muhasebe dersleri de yeterlilik ve çeşit açısından incelenmiştir. Araştırmada ülkemizde lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların ders müfredatlarının büyük çoğunluğunda muhasebe ilgili temel derslerin zorunlu ders olarak yer aldığı, ancak analiz ve karar vermeye dayalı muhasebe derslerinin sayıca yetersiz olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Employment of trained personnel plays an important role in providing sustainable quality service to businesses operating in the tourism sector, which is a service-based sector. The sector provides the need for trained personnel at high school level in secondary education institutions and at associate, undergraduate and postgraduate levels in higher education institutions. These institutions graduate the personnel to be employed in the sector, with the knowledge, skills and equipment, to meet the needs of the sector, in quality. The number and credits of accounting courses are an important factor affecting the quality of education in the curriculum of faculties and colleges providing tourism education at the undergraduate level. The fact that students take sufficient accounting courses in the education period will significantly affect the quality and productivity level of the business in which they are employed in the short term and the development of the sector in the long term. The aim of the research is to examine the accounting courses given in the curriculum of faculties and colleges providing tourism education at the undergraduate level. In the research, the information obtained from the universities, and mostly from the universities, was used. In the study, the curricula of faculties and colleges providing tourism education at the undergraduate level were analyzed by content analysis method. Whether or not accounting courses are included in these curricula was analyzed and existing accounting courses were examined in terms of proficiency and variety. In the research, ithas been determined that the basic courses related to accounting are compulsory in the majority of the curriculum of the faculties and colleges that provide undergraduate tourism education in our country, but the accounting courses based on analysis and decision making are inadequate.

Keywords


  • Ağca, A. ve Zeytinoğlu, E. (2008). Mevcut Muhasebe Eğitimi Değişmeli Mi?-Öğrencilerin Muhasebe

  • Ağca, A. ve Zeytinoğlu, E. (2008). Mevcut Muhasebe Eğitimi Değişmeli Mi?-Öğrencilerin MuhasebeMesleğine Karşı Tutumları Üzerine Bir Araştırma. XXVII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu,(ss.2-26), Antalya.

  • Akoğlan Kozak ve M., Kozak, N. (2000), Türkiye’de Lise, Önlisans ve Lisans Düzeyindeki SeyahatAcenteciliği Programlarında Okutulan Derslerin Sektörün Beklentilerine Uygunluğu, Anatolia:Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(Eylül-Aralık): 57-67.

  • Akyurt, H., Turpcu, E. ve Çam, M. (2014). Otel İşletmelerinde Çalışan Muhasebe PersonelininDemografik Özellikleri ile İş Tatmin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Trabzon OtelleriÜzerine Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 75-85.Arsoy, A.P., Bora, T. ve Selimoğlu, S. (2014). Muhasebe Eğitimindeki Bilgi, Beceri ve EğitimTekniklerinin Gerekliliklerine İlişkin Beklentiler: Türkiye’deki Akademisyenlere ve MeslekMensuplarına Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(23), 121- 136.

  • Yusuf AYMANKUY, Özge GÜDÜ DEMİRBULAT ve Şimal AYMANKUY, (2017), LisansDüzeyindeki Turizm Eğitiminde Muhasebe/Finansman Grubu Derslerin Öğrenci Gözüyle Önemi veGerekliliğinin Tespit Edilmesi, 4th International Congress of Tourism & Management Researches, 12-14 May 2017,

  • Bulca, H. ve Erem, I. (2014). MYO Öğrencilerinin Muhasebe ve Finans Eğitimine YönelikDüşünceleri: Uşak Üniversitesi’nde Bir Araştırma. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(3), 67-94.

  • Çelenk, H., Atmaca, M.ve Horasan, E. (2010). Marmara Üniversitesi’nde Muhasebe Eğitimi AlanÖğrencilerin Muhasebe Alanına Bakış Açılarının Değerlendirilmesine Yönelik Araştırma. Öneri, 9(33), 159-171.

  • Çetin, Şule. (2005). Öğrenci Stajlarında Yararlanılan Dersler Üzerine Ampirik Bir Değerlendirme:Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2),153-169.

  • Erol, Mikail – Erkan, Gülgün (2008). “Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan ÖğrencilerinBaşarılarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Biga İktisadi Ve İdari Birimler Fakültesinde Bir Araştırma”, KMU İİBF Dergisi, Yıl 10, Sayı 14, Haziran, ss. 284-301.

  • Ertuğrul, İ. Ve Özdemir, S. (2014). Muhasebe Dersi Alan Ön Lisans ve Lisans Öğrencilerinin DerseYönelik Tutumlarının Tespiti: Ege Bölgesinde Bir Uygulama. Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 7(1), 204-214.

  • Gürbüz, A. K. ve Dağdeviren, A. (2007), Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Kurumların DersProgramlarının Fonksiyonel Açıdan İncelenmesi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(18): 157-167.

  • Kandemir, T., Kardeş, Z. ve Baykut, E. (2016). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin MuhasebeEğitimine Bakış Açıları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 133-151.

  • Karasioğlu, F. Ve Duman, H. (2011). Meslek Yüksekokullarında Muhasebe Eğitimi ve Kalitesi Üzerine Bir Not. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 165-180.

  • Kaya A., Kutluk, F.A. ve Tetik, N. (2015). Necessity of Accounting and Finance Courses in TourismEducationat Undergraduate Level. Journal of Economics, Finance and Accounting, 2(3), 426-437.Köroğlu, Ç., Karadağ, L. Ve Biçici, F. (2014). Turizm Sektöründe Faaliyet Gösteren AileİşletmelerindeMuhasebe Sisteminin İncelenmesi: Marmaris Örneği. Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi , 7(2), 113-126.

  • Mısırlıoğlu, İsmail Ufuk. (2008). Teaching and Learning Experience in Accounting Education:A UKPerspective.Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi (MODAV), 10(4), 19-35.

  • Özdemir, S. Ve Elitaş, C. (2015). Ön Lisans Muhasebe ve Vergi Bölümü Öğrencilerine VerilenMesleki Eğitime Genel Bir Bakış: Ege Bölgesi’nde Bir Uygulama. XXXIV. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, (ss.21-36), Antalya.

  • Tetik, N. Ve Kınay, F. (2007). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Okullarda, Muhasebe-FinansEğitimine Verilen Önem ile Eğitimin Yeterliliği Konusunda Bir Araştırma.Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 9(3),1-18.

  • Türkeri, İ. (2014), Yükseköğretim Düzeyinde Turizm Eğitiminin Özel Nitelikli Sorunları Ve Çözüm Önerileri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(4): 1-14

  • Uyar, S. Ve Yelgen, E. (2012). Konaklama Işletmelerinin Muhasebe Eğitiminden Beklentileri. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2), 327-348.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics