BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDEKİ GELİŞMELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİNİN FARKLI GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNDEKİ ÜLKELER İÇİN ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2020-22
Language : null
Konu :
Number of pages: 643-653
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

1980’li yıllara gelinceye kadar dünyada ve Türkiye’de ekonomik büyüme denilince akla salt olarak kişi başı gelirlerin artırılması ve refah seviyesinin yükseltilmesi gelmekteydi. Ancak ekonomik büyümenin sadece ekonomi ile ilişkili olmadığı, çevre, eğitim, güvenlik, beşeri sermaye ve daha birçok faktörü dikkate alarak kaynakların optimum kullanımıyla büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesi son yıllarda gündeme gelen bir konu olmuştur. Sürdürülebilir ekonomik büyüme kavramı, toplumun ekonomik, sosyal, çevresel, politik, kültürel vb, çeşitli alanlardan gelişimini kapsayan, sürdürülebilir ve kalıcı büyümesini amaçlamaktadır. Bu açıdan uzun dönemde sürdürülebilir büyümenin asıl dinamiklerinden biri de bilgi ve iletişim sektörü (BİT)’dür. Zira teknoloji kapasitesinin artırılması ve buna bağlı olarak ülkelerin rekabet üstünlüğü sağlaması ülke ekonomileri için hayati bir önem arz etmektedir. Hayatın her alanında kendisine yer bulan BİT, yaşam standartlarını yükselmesi yönüyle sürdürülebilir ekonomik büyüme kavramıyla doğrudan ilişkilidir. BİT’te yaşanan hızlı gelişmeler ekonomik büyümenin başlamasında, hızlanmasında ve sürdürülebilir olmasında temel bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, BİT’te yaşanan gelişmelerin sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektir. Buradan hareketle 2000-2018 arası dönem için farklı gelişmişlik düzeyine sahip 46 ülkenin verileri panel veri analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, farklı gelişmişlik düzeyindeki ülkeler için bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerinde olumlu katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

Until the 1980s economic growth was thought to increase the income per capita and increase the level of welfare in the world and in Turkey. However, it is seen in recent years that economic growth is not only related to the economy but also sustaining growth with the optimum use of resources, taking into consideration the environment, education, security, human capital and many other factors. The concept of sustainable economic growth aims at sustainable and permanent growth of the society, covering its development from various fields such as economic, social, environmental, political, cultural etc. In this respect, one of the main dynamics of sustainable growth in the long term is the information and communication sector (ICT). Because, increasing the technology capacity and thus providing competitive advantage of the countries is of vital importance for the economies of the country. ICT, which has a place in every area of life, is directly related to the concept of sustainable economic growth in terms of increasing living standards. Rapid developments in ICT play a fundamental role in the start, acceleration and sustainability of economic growth. The purpose of this study is to examine the impact of developments in ICT on sustainable economic growth. From this point of view, data of 46 countries with different levels of development for the period between 2000-2018 were analyzed by panel data analysis. The results have been concluded that information and communication technologies contribute positively to sustainable economic growth for countries with different levels of development.

Keywords


  • Alper, F.Ö. (2018). Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Büyüme ve İşsizlik Üzerine Etkisi:

  • Alper, F.Ö. (2018). Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Büyüme ve İşsizlik Üzerine Etkisi: Seçilmiş AB Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Yasama Dergisi, 45-65.

  • Aykırı, M. ve Tokucu, E. (2017). Ekonomik Büyümenin Sürdürülebilirliği Açısından BeşeriSermayenin Önemi: Yüksek Gelirli Ülkeler Üzerine Bir Uygulama. Kafkas Üniversitesi İİBF Dergisi, 8 (16), 259-293.

  • Baltagi, B.H. (2005). Econometric Analysis of Panel Data. (Third Edition), USA: John Wiley &Sons.

  • Basu, K. (2001). On the Goals of Development. The Future of Development Economics on Symposium, May 1999, Washington, DC, ISBN 0195215923, s. 61-86.

  • Choi, C, and Yi, M.H. (2018). The Internet, R&D Expenditure and Economic Growth. Applied Economics Letters, 25 (4), 264-267.

  • Cioana, S.I., Cristache, S.E., Vuta, M., Marin, E. and Vuta, M. (2020). Assessing the Impact of ICTSector on Sustainable Development in the European Union: An Empirical Analysis Using Panel Data. Sustainability, 12 (2), 592.

  • Çakmak, E. ve Gümüş, S. (2005). Türkiye’de Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme: Ekonometrik Bir Analiz (1960-2002). Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 60 (1), 59-72.

  • Kennedy, P. (1998). A Guide To Econometrics. Oxford: Blackwell Publishers.

  • Pakdemirli, B. (2020). Araştırma-Geliştirme Harcamaları Ekonomik Büyümenin Nedeni mi? Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Örneği. İzmir İktisat Dergisi, 35 (1), 105-112.

  • Papaioannou, S.K. and Dimelis, S.P. (2007). Information Technology as a Factor of EconomicDevelopment: Evidence From Developed and Developing Countries. Economics of Innovation and New Technology, 16 (3), 179-194.

  • Serdaroğlu, T. (2013). Türkiye’de Finansal Açıklık ve Toplam Faktör Verimliliği. Uzmanlık Tezi. Ankara: Kalkınma Bakanlığı, Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü.

  • Silvestri, F. (2003). Lezioni Di Economia Dell’ambiente. (2nd Ed.). Clueb: Bologna, Italy.

  • Tatoğlu, F.Y. (2013). İleri Panel Veri Analizi-Stata Uygulamalı. (2. Baskı), İstanbul: Beta Basım Yayım.

  • Uysal, Ö. (2013). Sürdürülebilir Büyüme Kavramının Çevre ve Ekonomik Boyutlarının Araştırılması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5 (2), 111-118.

  • Vu, K.M. (2011). ICT as a Source of Economic Growth in the Information Age: Empirical Evidence from the 1996-2005 Period. Telecommunications Policy, 35 (2011), 357-372.

  • Welfens, P.J.J. and Perret, J.K. (2014). Information & Communication Technology and True ReelGDP: Economic Analysis and Findings for Selected Countries. International Economics and Economic Policy, 11 (1-2), 5-27.

  • Wooldridge, J.M. (2002). Inverse Probability Weighted M-Estimators For Sample Selection, Attrition and Stratification. Portuguese Economic Journal, 1 (2), 117-139.

  • World Commission on Environment and Development (WCED). (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press.

  • Yalçınkaya, Ö. ve Kaya, V. (2016). Ekonomik Büyümenin Sürdürülebilirliği, Eğitim ve Verimlilikİlişkisi: G-20 Ülkeleri Üzerine Bir Uygulama (1992-2014). Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4 (4), 171-193.

  • Yamak, R. ve Koçak, N.A. (2007). Bilgi Teknolojisi Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri: 1993-2005. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 2 (1), 1-10.

  • Yıldız, F. (2012). Telekomünikasyon Yatırımlarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: OECDÜlkeleri Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 17 (3), 233- 258.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics