DAVRANIŞSAL İKTİSAT BAĞLAMINDA MARKA TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: AZERBAYCAN ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2021-27
Language : null
Konu :
Number of pages: 139-147
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Tüketici davranışlarının konusu, tüketici satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerin incelenmesidir.Gelişen yaşam koşulları ve yeni tüketim çılgınlıklarının ortaya çıkmasıyla, tüketici davranışlarında farklılıklar olduğu kanısına varılmaktadır.. İnternet kullanımı artmış, tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da değişmiştir. İnsanların marka ürün tüketimi artmıştır. Bu çalışmada tüketici davranışlarında sıkça araştırılan ve önemi artan marka seçimi süreci ve genel olarak markaya olan yaklaşımlar davranışsal iktisat perspektifinde incelenmiştir. Bu kapsamda örneklemi Azerbaycan`da 16 yaş üstü insanlardan oluşan 347 kişi tarafından yanıtlanan anket sorularına göre marka bağımlılığı, satınalma bağımlılığı, marka imajı ve başka faktörler ile marka tercihlerine davranışsal iktisadi açıdan yaklaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The subject of consumer behavior is to examine the factors affecting consumer purchasing behavior. With the developing living conditions and the emergence of new consumption madness, it has been concluded that there are differences in consumer behavior. Internet usage has increased and the shopping habits of consumers have also changed. People's consumption of brand products has increased. In this study, the brand selection process, which is frequently investigated and increasing in importance in consumer behavior, and the approaches to the brand in general, were examined from the perspective of behavioral economics. In this context, brand addiction, purchasing dependence, brand image and other factors and brand preferences were approached from a behavioral economic perspective, according to the survey questions answered by 347 people, whose sample was made up of people over the age of 16 in Azerbaijan

Keywords


  • Akboz, A., & Komşu, M. S. (2019). Davranışsal İktisat Bağlamında İnternet Alışverişleri Yapan

  • Akboz, A., & Komşu, M. S. (2019). Davranışsal İktisat Bağlamında İnternet Alışverişleri YapanTüketicilerin Tüketim Tarzlarının Demografik Özellikler Bağlamında İncelenmesi: Mersin Örneği. Ekonomi Politika ve Finans Araştırmaları Dergisi, 4(3), 337-349.

  • Aktepe, C., & Mehmet, B. (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı Ve Algılanan Kalite(Beklenti) İlişkisi Ve Gsm Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 81-96.

  • Aktuğlu, I. K., & Temel, A. (2006). Tüketiciler Markaları Nasıl Tercih Ediyor?(Kamu Sektörü ÇalışanlarınınGiysi Markalarını Tercihini Etkileyen Faktörlere Yönelik Bir Araştırma). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 43-59.

  • Cop, R., & Baş, Y. (2010). Marka farkındalığı ve marka imajı unsurlarına karşı tüketici algıları üzerine bir araştırma.

  • Çekiç, S. (2016). Davranışsal iktisat bağlamında cinsiyet farkının tüketici tercihlerine etkisi: Bartın örneği (Master's thesis, Bartın Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü).

  • Dursun, İ., Alnıaçık, Ü., & Kabadayı, E. T. (2013). Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği: Yapısı Ve Boyutları. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 293-304.

  • Güler, Y. (2014). Müşteri Odaklilik, Marka Güvenilirliği ve Yerel Perakende Sadakati İlişkisi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 15(2), 225-246.

  • Hazer, O. (2012). Tüketicilerin Etik İnançlarının İncelenmesi. Zeynep Çopur ve Oya Hazer (Ed.), I. Uluslararası Aile ve Tüketici Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı içinde (s. 1-23), Antalya.

  • Karaca, Ö. (2017). Davranışsal iktisat çerçevesinde bireylerin tüketim davranış eğilimleri: kamu çalışanlarıörneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.

  • Keller, KL ve Aaker, DA (1992). Marka uzantılarının sıralı tanıtımının etkileri. Pazarlama araştırması dergisi , 29 (1), 35-50.

  • Özden, A. T. (2019). Etik Tüketici Davranışı: Marka Odaklı Karar Verme Tarzı ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(3), 215-238.

  • Quliyev, O. (2012). Azerbaycan’da Gösteriş Tüketimi. Turk Dunyasi Arastirmalari, (198).

  • Quliyev, O., & Aliyev, Y. (2016). Azerbaycan Tüketicisinin Tüketim Tarzları/the purchase styles of azerbaıjan consumers'. Turan: Stratejik Arastirmalar Merkezi, 8(30), 264.

  • Tversky, A. ve Kahneman, D. (1974). Belirsizlik altında yargı: Buluşsal yöntemler ve önyargılar. bilim , 185 (4157), 1124-1131

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics