SOSYAL SERMAYENİN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMASI

Author:

Year-Number: 2017-6
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 328-343
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sosyal sermaye, toplumsal bilimlerde çok yönlü bir fenomendir ve birçok sosyal alanı kitlesel olarak etkiler. Bireysel ve toplumsal pek çok katkıları olabilir. Araştırmalar, sosyal sermayenin tükenmişliği etkileyen önemli bir faktör olabileceğini ortaya koymuştur. Yüksek tükenmişlik düzeyinde olan gruplardan biri de hemşirelerdir. Bu çalışma, hemşirelerde sosyal sermayenin tükenmişlik üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır.

Araştırma, Kahramanmaraş ilinin iki büyük Merkez ilçesindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan 320 hemşiresi üzerinde yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmada Anket yöntem ile veri toplanmıştır. Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Sosyal Sermaye ölçeği ve demografik sorulardan oluşan üç farklı bölüm kullanılmıştır Sosyal Sermaye Ölçeği 34 maddeyi içeren sekiz alt boyuttan oluşmaktadır (Onyx ve Bullen, 2000).  Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilmiş olan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) 22 maddeden oluşmakta ve demografik bilgi formu 15 sorudan oluşmaktadır.

Veriler, betimsel istatistikler, Pearson korelasyon katsayısı, Anova ve doğrusal regresyon analizi kullanılarak analiz edildi. Sosyal sermaye ile tükenmişlik arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu sadece duyarsızlaşma ile yerel komiteye katılım boyutu arasındaki ilişkinin negatif ve zayıf düzey olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Social capital is a multifaceted phenomenon in the social sciences and massively affects many social areas. There can be many individual and societal contributions. Among the groups with high burnout, nurses are always seen to have more burnout. Surveys have shown that social capital can be an important factor affecting burnout.This study aimed to determine the extent of the effect of social capital on burnout in nurses.

The method is a descriptive study of 320 nurses working in the Family Health Centers in two large central districts of Kahramanmaras province and in the Research and Rehabilitation Hospital. The Maslach Burnout Questionnaire and the Social Survey Questionnaire were used. The Social Capital Questionnaire consists of eight sub-dimensions including 34 items (Onyx and Bullen, 2000). Maslach and Jackson (1981) developed the Maslach Burnout Inventory (BMR) with 22 items and the personal information form consists of 15 questions

Findings, Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson's correlation coefficient, Anova and linear regression analysis. It has been found that there is a weak relationship between social capital and burnout in the positive direction, and that the relationship between desensitization and local committee participation dimension is negative and weak.

Keywords