EKONOMİK KRİZİN KOBİ’LER ÜZERİNE ETKİSİ: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Author :  

Year-Number: 2015-1
Language : null
Konu :
Number of pages: 45-67
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, 2008 ekonomik krizinin Kahramanmaraş ili tekstil sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler üzerindeki finansal etkilerini belirlemektir. Çalışma, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren ve Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası’na bağlı, personel sayısı 10-249 arası olan KOBİ’ler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler anket yoluyla derlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, yaşanan ekonomik kriz, Kahramanmaraş’ta tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok işletmeyi olumsuz etkilemiştir. Finansal planlama, ihracat, ithalat yapmayan, finans yöneticisi bulundurmayan ve finansal kararların alınmasında işletme dışından profesyonel destek almayan işletmelerin daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir. İşletmelerin krizden etkilenme derecesi, işletmenin faaliyet yaşı ve istihdam ettiği işçi sayısına göre farklılık göstermemekte, hukuki yapısı, yönetim yapısı ve faaliyet alanına göre farklılık göstermektedir

Keywords

Abstract

The main objective of this study is to evaluate the effect of 2008 economic crises on Kahramanmaraş SMSs that is operating in textile sector. In this context, research activities were supported field research in Kahramanmaras Chember of Industry and Commerce depending on the number of employees in SMEs between 1-249. The data obtained from questionnaries. The results of this study shows that the economic crise have been effected negatively on the many enterprises operating in Kahramanmaras. Findings show enterprises exposed to more negative effects if they do not make financial planing, exporting or importing, and haven’t got financial manager. Degree of the crise differs according to firm’s legal sturcture, management structure and operating field. Firms’ age and number of employee are not effect

Keywords


  • ALP, A. ve OĞUZ, F., 2011.Yeni Finansal Düzen Krizlerin Sonu mu?, 1. Baskı, Doğan Egmont

  • ALP, A. ve OĞUZ, F., 2011.Yeni Finansal Düzen Krizlerin Sonu mu?, 1. Baskı, Doğan Egmont Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. A.Ş., İstanbul, 360s.

  • ALPTEKİN, E., 2009. “Küresel Krizin Türkiye Ekonomisi ile Sanayisine Yansımaları ve Dipten En Az Zararla Çıkış Yolları”, İzmir Ticaret Odası Ar&Ge Bülten, ss. 5-12.

  • AYDOĞUŞ., O., 2009. “2008–09(?) Küresel Krizi’nden Geçerken Türkiye Ekonomisi Üzerine Bazı Gözlem ve Değerlendirmeler”, TİSK Akademi Dergisi, 4(2), ss. 26-49.

  • AYRIÇAY, Y., 2010. “Ekonomik Krizin Sanayi Kuruluşları Üzerine Etkisi: İşletme Finansına İlişkin Bir Çalışma”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), ss. 171-193.

  • BİLGE, O., 2009. Ekonomik Krizlerin Yoksulluk Üzerine Etkileri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 159s.

  • COŞKUN, Y.S. ve BALATAN, Z., 2009. “Küresel Mali Krizin Bankacılık Sektörüne Etkileri VeTürk Bankacılık Sektörünün Veri Zarflama Analizi İle Bilançoya Dayalı Mali Etkinlik Analizi” 12. İktisat Öğrencileri Kongresi, 8-9 Mayıs, İzmir, Ege Üniversitesi, ss.1-50.

  • ÇADIRCI, H., 2011. “2008 Küresel Ekonomik Krizin KOBİ’lere Etkisi Ve Isparta İli Örneği”,Yüksek Lisans Projesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Isparta.

  • ÇELİK, F., 1996. “Avrupa Birliğinde ve Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmelere SağlananFinanssal Destekler ve Etkinliği”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • ÇETİN, C., 1996. Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi, Der Yayınları, İstanbul, 192s.

  • ÇİÇEK, U. ve HATIRLI, S.A., 2009. “Küresel Ekonomik Krizin Türkiye İmalat Sanayi SektörüneEtkilerinin Analizi”, Uluslararası Davraz Kongresi, 24-27 Eylül, Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi, ss. 545-555.

  • DURSUN, G.D., 2012. “Krizlerin İmalat Sektörü Üzerindeki Etkilerinin Finansal Rasyolarla AnalizEdilebilirliği ve 2008 Örneği”, Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Malatya.

  • DÜZCE, Ç., 2007. “Türkiye’de KOBİ’lerin Finansal Sorunları ve Alternatif Finansman İmkânları”,Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, İstanbul.EKŞİ, H.İ., 2007. “Finansal Krizlerin KOBİ’ler Üzerindeki Etkileri ve Başarılı-Başarısız KOBİ’lerinKriz Dönemi Stratejileri”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Isparta.

  • ERDOĞAN, B., 2006. “ Gelişmekte olan ülkelerde Finansal Krizler Ve Finansal Kriz Modelleri”,Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.

  • ERDOĞAN, H. H., 2010. “Global Mali Krizin KOBİ’lerin Finansal Yapıları Üzerine Etkileri: İzmirİli Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi SosyalEROL, M., 2010. “Ekonomik Kriz Ve KOBİ’ler”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5(1), ss. 165- 181.

  • GAFUROĞLU, Ş., 2007. “Ekonomik Krizlerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ÜzerindekiEtkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

  • KARACİBİOĞLU, S. R., 2007. “KOBİ’lerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri:Muğla Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.

  • KILIÇ, S. ve ÖZDEMİR, E., 2011. “KOBİ’ler ve Küresel Ekonomik Kriz (2008 - ?) : PazarlamaAçısından Bursa ilinde Bir Alan Araştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, ss. 181-202.KINAYTÜRK, Z., 2006. “1990 Yılından Sonra Yaşanan Ekonomik Krizlerin Küçük Ve OrtaBüyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Üzerindeki Etkileri”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Isparta.

  • KORKMAZ, Y., 2009. Kahramanmaraş’ta Faaliyet Gösteren KOBİ Niteliğindeki İşletmelerinFinansman Sorunları, Yüksek Lisans Tezi,Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.

  • ÖNDER, İ., 2009. “Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (42), ss. 12-25.

  • SARPKAYA, S.S., 2009. “Finansal Krizler Ve Kriz Dönemlerinde Uygulanan Para politikasıAraçları” Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Ankara.

  • SOYSAL, A., KARASOY H. A. ve ALICI S., 2009. “KOBİ’lerde Kriz Yönetimi: K.Maraş’ta TekstilSektöründeki Bir Uygulama,” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (21), ss. 431- 446.

  • TİTİZ, İ., 2003. “Kriz Dönemi Yönetsel Kararların Kriz Sonrası İşletme Stratejileri Üzerine Etkileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), ss. 111–123.

  • TÜRKÖZ, P., 2008. “KOBİ’lerin Finansman Sorunu ve Bankaların KOBİ’lereYaklaşımı: Isparta Alan Araştırması”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

  • TOGAN, S., 2009. “Küresel Kriz ve Türkiye”, TİSK Akademi, 4(2), ss. 6-25.

  • ÜNAL, A. ve KAYA, H., 2009. “Küresel Kriz ve Türkiye”, Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi, ss. 1–35.

  • YALÇIN, İ., 2006. “Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Sorunları Çerçevesinde FinansmanSorunu ve Çözümüne Katkı Olarak Kredi Garanti Fonları”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi SBE İşletme ABD, Ankara.

  • YAVUZ, S. Ve ASLAN, İ., 2012. “Türkiye’de 2008 Küresel Finansal Krizi : Krizin Erzincan İlineEtkileri Ve Beklentiler” Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 13(1), ss. 179-YILDIRIM, S., 2010. “2008 Yılı Küresel Ekonomi Krizinin Dünya Ve Türkiye Ekonomisine Etkileri”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(18), ss. 47-55.

  • YILMAZ, B., 2002. “Avrupa Birliği Sürecinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin EkonomidekiYeri ile Finansman Sorunları ve Denizli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

  • YÜCEL, H., 2007. “Uluslar Arası Pazarlarda KOBİ’lerin Rolü” http://www.igeme.org.tr/tur/bakis/sayi%2026/bakis26106.htm, (14.11.2012).

  • YÖRÜK, N., ve BAN, Ü., 2003. KOBİ’lerin Finansman Sorunları Ve Finansman Sorunlarının Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Uygulama, Gazi Kitabevi, Ankara, 155s.

  • YÖRÜK, N., 2001. “Son Ekonomik Krizin KOBİ’ler Üzerine Etkisi ve Tokat İli Örneği”, G.Ü. İİBF Dergisi, 3(2), ss. 103-122.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics