KÜRESEL KAMUSAL MALLARIN VERGİLENDİRİLMESİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Author :  

Year-Number: 2020-16
Language : null
Konu :
Number of pages: 177-180
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küresel kamusal malların tanımlanması ilk olarak küresel kamu bilincinin gelişmesi ile beraber ortaya çıkmıştır. Daha çok eğitim, sağlık, çevre gibi alanlarda ön plana çıkan küresel kamusal mal bilinci günümüzde uluslararası ekonomi hukukunun da önemli bir konusu haline gelmiştir. Küresel kamusal malları genel olarak küresel kamuya ait olan mallar şeklinde ifade etmek mümkündür. Bu anlamda bakıldığında kamusal malların kullanımı ve bunlardan elde edilen gelirlerin değerlendirilmesinde, küresel kamusal malların vergilendirilmesinde ve aynı zamanda elde edilen vergi gelirleri ile ilgili ihtilaflarda, uluslararası ekonomi hukukunun önemli bir rolünün olduğu ifade edilebilir. Ancak literatürde nispeten yeni olan bu konu ile ilgili yeterli çalışma olmadığından, bu araştırmada küresel kamusal malların vergilendirilmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre küresel kamusal malların vergilendirilmesinde karşılaşılan güçlüklerin başında küresel kamu bilincinin henüz yönetimler tarafından benimsenip kabul edilmemiş olması gelmektedir. Bunun yanında uluslararası ekonomi hukukunun evrensel doğrularının henüz oluşmamış olması, küresel kamusal mallar konusunda sadece ekonomik yönden ön planda tutulması gibi olumsuzlukların giderilmesi ve evrensel hukuk normlarının ekonomik çerçeveyle bir arada değerlendirilmesinde fayda vardır.

Keywords

Abstract

The identification of global public goods has emerged with the development of global public awareness. Global public goods awareness which comes to the forefront mostly in fields such as education, health, environment has become an important issue of the international economics law as well. We can describe global public goods as the goods belonging to the global public in general. In this regard, it can be said that the international economics law has an important role in the taxation of the global public goods as well as the disputes regarding the acquired tax income when using the public goods and evaluating the income acquired through them. However, this study deals with the problems encountered in the taxation of the global public goods and the solution proposals since there is no adequate studies about this relatively new topic in the literature. According to the study results, one of the main problems encountered in the taxation of global public goods is that the global public awareness has not been adopted and accepted by the managements yet. Furthermore, it is also useful to solve the problems including that the universal facts of the international economics law have not been formed yet and that the global public goods are only prioritized in terms of economic aspect, and to evaluate the universal law norms together with the economics framework.

Keywords


  • Aksoy, Ş. (1998). Kamu Maliyesi, Gözden Geçirilmiş 3. Baskı. İstanbul. Filiz Kitabevi.

  • Aksoy, Ş. (1998). Kamu Maliyesi, Gözden Geçirilmiş 3. Baskı. İstanbul. Filiz Kitabevi.

  • Alıcı, B. ve Yıldız, H. (2012). Küresel Kamusal Bir Mal Olan Çevrenin Korunmasında Karbon Vergisi ve Etkinliği, Hukuk Ve İktisat Araştırmaları Dergisi Cilt 4, No 1

  • Arsan, H. Ü. (1992). Kamu Maliyesi Alanında Yeni Bir İnceleme Konusu: Uluslararası Kamusal Mallar, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 47(1).

  • Çelebi, K. ve Yalçın, A. Z. (2008). Kamusal Mallar Teorisinin Değişimi: Bölgesel Kamusal Mallar, Yönetim Ve Ekonomi Yıl:2008 Cilt:15 Sayı:2 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Manisa.

  • Dileyici, D. ve Vural, T. (2006). “Kamusal Mallar Teorisinde Yeni Gelişmeler”, İçinde: KamuMaliyesinde Yeni Yaklaşımlar, ed.Coşkun Can Aktan-İstiklal Y.Vural, Seçkin Yayınevi, Ankara.

  • Gencel, U. ve Kuru, E. (2012). “Vergi Kültürü ve Vergi Politikaları Etkileşimi: Türkiye Değerlendirmesi”, Yönetim Bilimleri Dergisi, 10(20), 29-60.

  • Göker, Z. (2009). Küresel Kamusal Bir Mal: Finansal İstikrar, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (17) 2009, 7-22.

  • Kirmanoğlu, H., Yılmaz, B. E. ve Susam, N. (2006). Maliye Teorisi’nin Çıkmazı: Küresel KamusalMallar (Kalkınma Yardımları İçinde Küresel Kamusal Malların Finansmanı), Maliye Dergisi, Sayı 150 Ocak – Haziran 2006.

  • TÜSİAD, (2012). “Dolaylı ve Dolaysız Vergilerin Türk Mali Sistemi İçerisindeki Yeri: Siyasal, Sosyal ve Ekonomik Sonuçları”, TÜSİAD Yayınları, İstanbul.

  • Yalçın, A. Z. (2009). Küresel Çevre Politikalarının Küresel Kamusal Mallar PerspektifindenDeğerlendirilmesi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 12 Sayı 21 Haziran 2009 ss.288-309.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics