ENDÜSTRİ 4.0 BAKIŞ AÇISI VE TEKNOLOJİ ALGISININ ANALİZİ: FARKLI KUŞAKLARA YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2020-24
Language : null
Konu :
Number of pages: 1125-1145
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Günümüzde sıklıkla duyduğumuz Endüstri 4.0 kavramı, akıllı fabrikalarda fiziksel işlemleri siber fiziksel sistemler ile izleyerek, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesini ve bununla birlikte merkezi olmayan kararların verilmesini sağlayan sistemler bütünüdür. Yüksek teknoloji ve ileri optimizasyon sunan bu yeni sanayi devrimi, daha fazla verimlilik, istihdam, yaşam konforu gibi tüm alanlarda en yüksek fayda ve verimliliği sağlama potansiyeli taşımaktadır. Tüm bu yeni teknolojiler insan hayatını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini arttırma amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda bu teknolojilerle birlikte insan faktörü de büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada kuşakların Endüstri 4.0 kavramına bakış açısı ele alınmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, Endüstri 4.0 kavramı ile birlikte değişen üretim sistemleri ve çalışma şekillerine ilişkin iş dünyasında yer almış ve almakta olan farklı kuşakların görüşlerinin değerlendirmek istenmesidir. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma deseni kullanılmış ve veriler yarı yapılandırılmış mülakat sorularından elde edilmiştir. Çalışmada Baby Boomers, X ve Y olmak üzere 3 kuşak grubundan 15 çalışan ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada teknoloji algısı Teknoloji Kabul Modeli ölçeği ile incelenmiştir. Görüşmeler MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda teknoloji algısının kuşaklara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışanlar en fazla üretim ve çalışma hızı, üretim maliyeti, işsizlik, verimlilik temalarına değinmişlerdir. Baby Boomers ve X kuşağı; bu teknolojilerin yüksek kurulum maliyeti ve işsizliğe neden olacağını düşünmekte, Y kuşağı ise yeni dönemin getirdiği avantajlardan yararlanarak çoktan adapte olduklarını belirtmişlerdir

Keywords

Abstract

The concept of Indusrty 4.0, which we often herar today is a set of systems that monitor physical processes in cyber factories with cyber-physical systems, allowing objects to communicate with each other and with people, as well as making decentralized decisions. Offering high technology and advanced optimization, this new industrial revolution has the potential to provide the highest benefits and efficiency in all areas such as greater efficiency, employment, comfort of life. All these new technologies have been carried out in order to facilit ateh uman life and improve the quality of life. In this respect, the human factor is of great importance with these technologies. In this study, the perspective of generations in Industry 4.0 was discussed. The purpose of this study is to evaluate the opinions of different generations that have taken place in the business world regarding the changing production systems and working styles with the concept of Industry 4.0. Qualitative research pattern was used a method in the study and the data was obtained from structured interview questions. In the study, interviews were conducted with 15 employees from 3 generation groups: Baby Boomers, X and Y. In the study, the perception of technology was examined by the scale of the Technology Acceptance Model. Interviews were analyzed with MAXQDA 2020. As a result of research, it was determined that the perception of technology varies according to generations. Employees talked about the most production and working speed, cost of production, unemployment, productivity themes.

Keywords


  • Adıgüzel, O. Batur, Z. Ekşili, N. (2014). Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı ile Ortaya Çıkan Yeni

  • Adıgüzel, O. Batur, Z. Ekşili, N. (2014). Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı ile Ortaya Çıkan YeniÇalışma Tarzı: Mobil Yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:1, Sayı: 19, 165-182.

  • Aka, B. (2018). Bebek Patlaması, X ve Y Kuşağı Yöneticilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Kamu veÖzel Sektör Farklılıklarına Göre İncelenmesi: Bir Araştırma, Vizyoner Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 20, 118-135.

  • Akben, İ. Avşar, İ. (2018). Endüstri 4.0 ve Karanlık Üretim: Genel Bir Bakış. Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 1, 27-37.

  • Akdemir, A. Konakay, G. Demirkaya, H. (2013). Y Kuşağının Kariyer Algısı, Kariyer Değişimi ve Liderlik Tarzı Beklentilerinin Araştırılması. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Cilt:2, Sayı :2, 11-42.

  • Alçın, S. (2016). Üretim İçin Yeni Bir İzlek: Sanayi 4.0. Journal of Life Economics, Sayı: 8,19-30.

  • Annunziata, M. Evans, P. (2012). Industrial Internet: Pushing the Boundaries of Minds and Machines. Newyork: Imagination at Work.

  • Aparna, J., John, C. Franz, G. (2011). "Generations in Organizations", Research in Organizational Behavior, Vol:31, 177-205.

  • Arzova, S. B. (2019). Sanayi Devrimi Sonrası Avrupa ve Amerika'da Ticaret Eğitimi. Muhasebe Enstitüsü Dergisi, Sayı:61, 9-24.

  • Aydın, G. Ç. Başol, O. (2014). X ve Y Kuşağı: Çalışmanın Anlamında Bir Değişikme Var Mı? Electronic Journal of Vocational Colleges, Cilt: 4, Sayı: 4, 1-15

  • Bağcı, E. (2018). Endüstri 4.0: Yeni Üretim Tarzını Anlamak. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 24, 123-146.

  • Bal, İ. A. (2017). Kuşak Farklılıklarının Seçme ve Yerleştirme Sürecine Etkisi ve Yetkinlik Bazlı Mülakatlar, İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Banger, G. (2017). Endüstri 4.0 Ekstra. Ankara: Dorlion Yayınları.

  • Barutcu, H. C. (2019). Endüstri 4.0 Uygulamalarının Üretim Süreçlerine Etkisi: Bosch Sanayi ve TicaretAnonim şirketi Örneği. İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Başer, N. E. (2011). I. Sanayi Devriminde Teknolojik Gelişmenin Rolü. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.

  • Bulut, E. Akçacı, T. (2017). Endüstri 4.0 ve İnovasyon Göstergeleri Kapsamında Türkiye Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, Sayı: 7, 50-72.

  • Catherine, L., Julian, B. (2001). Young Workers’ Values, Attitudes and Behaviours. Journal of Occupational and Organizational Psychology, Vol: 74, Number: 4, 543–558

  • Çakar, M. M. (2018). Girişimcilerin Bilgi Teknolojilerini Kullanma Nedenlerinin Teknoloji Kabul ModeliKapsamında Analizi: Manisa İli Örneği. İzmir: Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Çıkdın, M. (2018). İşletmelerin Organizasyon Yapısı e Kaynakları Açısından Endüstri 4.0 EğilimininDeğerlendirilmesi: Antalya İli Örneği. Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YüksekDavis, F. D. (1989). Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, and User Acceptance of Information Technology. MIS Quarterly, Vol:13, Number:3, 319-340.

  • Demir, M. (2019). Tüketicilerin Akıllı Ev Sistemlerini Kullanım Niyetlerine Etki Eden Unsurların TeknolojiKabul Modeli Kapsamında İncelenmesi. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YüksekDworschak, B. Zaiser, H. (2014). Competences For Cyber-Physical Systems in Manufacturing - First Findings and Scenarios. Procedia CIRP, Vol: 25, 345-350.

  • Egri, C. Ralston, D. (2004). Generation cohorts and personal values: A comparison of China and the United States. Organization Science, Vol:15, Number: 2, 210–220.

  • Erden Ayhün, S. (2012). Kültürel Değişimlerin Örgütlerde Kuşaklararası Çatışmalara Etkisinin İncelenmesi:Akademisyenlere Yönelik Bir Araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.

  • Gabaçlı, N. Uzunöz, M. (2017). IV. Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0 ve Otomotiv Sektörü. 3nd International Congress on Political, Economic and Social Studies, Vol: 3, 09-11.

  • Göksel, A. Güneş, G. (2017). Kuşaklar Arasi Farklılaşma: X ve Y Kuşaklarının Örgütsel Sessizlik Davranışı Bağlamında Analizi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 19, Sayı: 3, 807-828.

  • Haeberle, K., Herzberg, J., HOBBS, T. (2009). Leading the Multigenerational Work Force. Healthcare Executive, Vol:24, Number: 5, 1-36.

  • Hermann, M. Pentek, T. OTTO, B. (2016). Design Principles for Industrie 4.0 Scenarios: A Literature Review. Journal of Technische Universität Dortmund, Vol: 1, 1530-1605.

  • İnan, E.Ç. (2019). Endüstri 4.0 Vizyonunun Üretim Süreçlerine Getireceği Verimlilik. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Kabaca, D. Y. (2019). Endüstri 4.0 Devrimi ve Uygulamaları ile Etkilerinin İncelenmesi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Kabaklarlı, E. (2016). Endüstri 4.0 ve Dijital Ekonomi: Dünya ve Türkiye Ekonomisi için Fırsatlar, Etkiler ve Tehditler. Ankara: Nobel Bilimsel Eserler.

  • Kahraman, F. (2017). Çalışma İlişkileri Bakımından Dördüncü Sanayi Devrimi ve Sivas İlinde FarkındalıkÜzerine Alan Araştırması. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Kamber, E. (2019). Türkiye'de Endüstri 4.0 Farkındalığı. Alanya: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Kavalcı, K., Ünal, S. (2016). Y Ve Z Kuşaklarının Öğrenme Stilleri Ve Tüketici Karar Verme TarzlarıAçısından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 3, 1033- 1050.

  • Kaygısız, E., Sipahi, H. (2018). Y Kuşağı Üniversite Öğrencilerinin Bireysel Yenilik Ve Endüstri 4.0 BilgiDüzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Gaziantep University Journal Of Social Sciences, Cilt:18, Sayı:2, 922-936.

  • Keleş, N. (2018). Türkiye’de Fordist Üretim Krizinin Ortam Koşulları Bağlamında İncelenmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 16, Sayı: 32, 47-66.

  • Kocagöz, E. Dursun, Y. (2010). Algılanan Davranışsal Kontrol, Ajzen’ İn Teorisinde Nasıl Konumlanır? Alternatif Model Analizleri. Kmü Sosyal Ve Ekonomik Araştırmaları Dergisi., Cilt:12, Sayı:9, 139-152.

  • Konakay, G. (2018). Y Kuşağı Değerlerinin Kariyer Tercihleri Açısından İncelenmesi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt: 13, Sayı: 1, 79-92.

  • Lee, J. Bagheri, B. Kao, H. (2015). A Cyber-Physical Systems Architecture For Industry 4.0- Based Manufacturing Systems. Manufacturing Letters, Vol:3, 18-23.

  • Levickaite, R. (2010). Generations X Y Z: How Social Networks Form The Concept Of The World Without Borders The Case Of Lithuania. Lımes, Vol: 8, 170-183.

  • Marcon, P. Sajdl, O. Veselý, I. (2016). Industry 4.0 - An Introduction İn The Phenomenon. Ifac- Conference Paper Archive, Vol: 8, Number: 12, 25-49.

  • Martinsons, M. Chong, P. (1999). The Influence Of Human Factors And Specialist Involvement On Information Systems Success. Human Relations, Cilt: 52, Sayı: 1,123-152.

  • Mücevher, M. H. (2015). X Ve Y Kuşağının Birbirlerine Karşı Özellik Ve Etkileşim Algıları:Sdü Örneği. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi.

  • Özdoğan, O.2017). Endüstri 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Ve Endüstriyel Dönüşümün Anahtarları. İstanbul: Pusula Yayıncılık.

  • Özeltürkay, E. Bozyiğit, S. (2015). Y Kuşağı Tüketicilerinin Hediye Verme Güdüleri İle Geleneksel VeDijital Medyadaki Reklamlardan Etkilenmeleri Arasındaki İlişki. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı: 21, 278-279.

  • Özkan, M. Al A. Yavuz, S. (2018). Uluslararası Politik Ekonomi Açısından Dördüncü Sanayi- Endüstri Devrimi'nin Etkileri Ve Türkiye. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, Cilt: 1, Sayı:1, 1-30.

  • Özsoylu, A. F. (2017). Endüstri 4.0. Çukurova Üniversitesi İibf Dergisi, Cilt:21, Sayı:1, 41-64.

  • Özyurt, V. Ötles, S. (2016). Büyüme Ve Verimlilik İçin Dijitalleşme. Ege Üniversitesi Dergisi, Sayı:10, 54- 59.

  • Pamuk, N. S. Soysal, M. (2018). Yeni Sanayi Devrimi Endüstri 4.0 Üzerine Bir İnceleme. Verimlilik Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 41-66.

  • Schwab, K. (2018). Dördüncü Sanayi Devrimi. Almanya: World Economic Forum

  • Short, J., Reeves, T. (2009). The Graphic Novel: A “Cool” Format For Communicating To Generation Y. Business Communication Quarterly, Vol:72, Number: 4, 414-430.

  • Soylu, A. (2018). Endüstri 4.0 Ve Girişimcilikte Yeni Yaklaşımlar. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 32, 43-57.

  • Şener, S. Elevli, B. (2017). Endüstri 4.0’da Yeni İş Kolları Ve Yüksek Öğrenim. Mühendis Beyinler Dergisi, Cilt: 1, Sayı:2, 1-13

  • Taş, H.Y., Kaçar, S. (2019). X, Y, Z Kuşağı Çalışanlarının Yönetim Tarzları Ve Bir İşletme Örneği. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 18, 645-675.

  • Taş, Y. Demirdöğmez, M. Küçükoğlu, M. (2017). Geleceğimiz Olan Z Kuşağının Çalışma Hayatına Muhtemel Etkileri. Uluslararası Toplum Araştırmalari Dergisi, Cilt: 7, Sayı:13, 1031-1048.

  • Taşbaş, E., Akyol, M.E. (2018). Endüstri 4.0 Çalışmalarının Yerli Ve Yabancı Yazın AçısındanKarşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi: Betimsel Bir Araştırma. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt:16, Sayı:4, 444-453.

  • Turan, K. (2018). Dördüncü Sanayi Devriminin Uluslararası İlişkilere Sosyoekonomik Etkileri. İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Üstündag, A. Cevikcan, E. (2018). Industry 4.0: Managing The Digital Transformation. İstanbul: Springer. Volsoft. (2018). Endüstri 4.0 & Iıot Çözümleri. İstanbul: Volsoft.

  • Weingarten, R. (2009). Four Generations, One Workplace: A Gen X-Y Staff Nurse’s View Of Team Building İn The Emergency Department. Journal Of Emergency Nursing, Vol: 35, 27–30.

  • Yaman, Y. (2017). Müşterilerin Mobil Alışveriş Kanalını Kullanma Niyetini Etkileyen Faktörler. Tüketici Ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, Cilt:10, Sayı:1, 1-27.

  • Yıldırım, Y. (2020). Farklı Disiplinlerde Endüstri 4.0. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, Cilt: 15, Sayı:21, 756-789.

  • Yılmaz, F. (2019). Endüstri 4.0- İş Sağlığı Ve Güvenliği Entegrasyonu: İmalat Sektörü Üzerine Bir İnceleme. Uşak: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Yüksekbilgili, Z. Akduman, G. (2015). Kuşaklara Göre İşkoliklik. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 19, 415-440.

  • Yüksekbilgili, Z. Çevik, Z. (2018). Endüstri 4.0 Bağlamında Türkiye’nin Yerine İlişkin Güncel Ve Gelecek Eksenli Bir Analiz. Finans, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 2, 422-436.

  • Türk Dil Kurumu, www.tdk.gov.tr , 20.03.2018.

  • Endüstri 4.0 Platformu, https://www.endustri40.com/siber-fiziksel-sistemler/ (Erişim Tarihi:07.10.2019

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics