İKTİSAT VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: DAVRANIŞSAL İKTİSAT

Author :  

Year-Number: 2021-30
Language : null
Konu :
Number of pages: 450-455
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İktisat bilimi, ekonomide karşılaşılan sorunların çözümünde uzun süre matematikten faydalanmıştır. Ekonomideki olguların ölçülebilir nitelikte olması geçmişten günümüze kadar birçok iktisadi teorisyenin matematiksel formülasyonları kullanmasını sağlamıştır. Özellikle AlfredMarshall, IrvingFisher ve John Maynard Keynes gibi farklı ekollerdeki iktisatçılar ortaya koydukları modellerde matematik ilmini yoğun şekilde kullanmışlardır. Ancak bazı iktisadi teorisyenler, iktisadın insan faktörlü sosyal bir bilim olduğunu savunmaktadır. Davranışlar her insana özgü eylemlerdir. Bu yüzden insan davranışları matematiksel bir dille anlatılamayacak kadar karmaşık ve öngörülemezdir. Bu olgu ekonomik olayların sadece matematiksel modellerle ortaya konulamayacağını ortaya çıkarmıştır. Davranışsal iktisat bu noktada insanların ekonomik davranışlarının incelenmesi için psikolojik unsurlarında ele alınması gerektiğini savunarak iktisat bilimine katkı sağlamaktadır.

Keywords

Abstract

Economics has benefited from mathematics for a long time in solving the problems encountered in the economy. The measurable nature of facts in economics has enabled many economic theorists to use mathematical formulations from past to present. In particular, economists from different schools such as Alfred Marshall, Irving Fisher and John Maynard Keynes used mathematics extensively in the models they put forward. However, some economic theorists argue that economics is a social science with human factors. Behaviors are unique to every human being. Therefore, human behavior is too complex and unpredictable to be explained in a mathematical language. This phenomenon has revealed that economic events cannot be revealed only with mathematical models. At this point, behavioral economics contributes to the science of economics by arguing that the psychological elements of people should be considered in order to examine their economic behavior.

Keywords


  • Acar, G. T.,(2008), İktisadı Değiştirmek: Neoklasik İktisada Eleştirel BirYaklaşım, İstanbul: İletişim

  • Acar, G. T.,(2008), İktisadı Değiştirmek: Neoklasik İktisada Eleştirel BirYaklaşım, İstanbul: İletişim Yayınları.

  • Akın, Z.,Urhan B.,(2009),“İktisat Deneysel Bir Bilim Olmaya mı Başlıyor?”,TOBB Üniversitesi WorkingPaper, 09:04, 1-24.

  • Akyıldız, H.,(2006),“Freud’çu Liberal ve Marksist Kişilik Kuramlarının Türevi Olarak Toplum, İktisat ve Siyaset Teorileri”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 11, 1-23.

  • Basılgan, M.,(2008), İktisadi Psikoloji: Teori ve İhracatçı Müteşebbis Karar Profili Üzerinde Bir Uygulama, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.

  • Can, Y.,(2012),“İktisatta Psikolojik İnsan Faktörü: Davranışsal İktisat”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 4(2), 91-98.

  • Çalık, Ü.,Düzü G., (2009),“Economics and Psychology”, “İktisat ve Psikoloji”, Akdemik Bakış Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 18.

  • Demirel, S. K.,Artan S., (2016),“Nöroiktisat ve İktisat Biliminin Geleceğine İlişkin Tartışmalar”, Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 2(1), 1-28.

  • Durusoy, S.,(2008),“İktisat Biliminin Yeri ve Yöntemi Neden Sorgulanıyor?”,Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-26.

  • Dündar, U., Dumrul C., (2010),“İktisat Biliminin Sınırları Üzerine: Aykırı İktisat Yaklaşımı”, Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı:36, 239-259.

  • Eser, R.,Toigonbaeva D.,(2011),“Psikoloji ve İktisadın Birleşimi Olarak, Davranışsal İktisat”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 6(1), 287-311.

  • Fırat, E., Kurtoğlu R., (2015),“Finans Dünyasının Krizler Karşısındaki Belirsizliği Davranışsal Ekonomi”, Aksaray Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 7(1), 87-101.

  • Gültekin, V.,(2019), Davranışsal İktisatta Tüketici Davranışları ve Güven Sorunu, Batman Üniversitesi Örneği, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

  • Kurt, M.,(2019), Tüketici Davranışlarının Davranışsal İktisat Açısından Açıklanması: Batman Üniversitesi Örneği, Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

  • Kamilçelebi, H.,(2019), Davranışsal İktisat, Ijopec Publication London icopec.co.uk İstanbul, Ijopec Publication No: 2019/20.

  • Önder, İ.,(2012), “İktisat Psikolojisi”, Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 34, 178-187.

  • Ruben, E.,Dumludağ, D.,(2015),“İktisat ve Psikoloji”, Der. Devrim Dumludağ vd., içinde İktisatta Davranışsal Yaklaşımlar, İstanbul: İmge Kitabevi.

  • Simon, H. A.,(1955), A Behavioral Model of Rational Choice, The Quartely Journal of Economics, 110-113. Soydal, H.,(2010), Yeni ekonomi: Kuantum-Nöroekonomi, Konya: Palet Yayınları.

  • Tatlılıoğlu, K.,(2015),“Ekonomi ve Psikoloji İlişkisinin İnsan Davranışları Bağlamında Genel Bir Değerlendirmesi”, IV. Türk Dünyası Ekonomi Forumu, Bildiriler Kitabı, Çorum, 215-228.

  • Yiğit, A. G.,(2018),“Davranışsal iktisadın anlaşılmasına yönelik bir literatür taraması”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (2), 161-190.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics