PANDEMİ (COVID-19) DÖNEMİNDE İŞLETME YÖNETİCİLERİ

Author :  

Year-Number: 2021-31
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 491-498
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

21. Y.Y dünyada teknolojik ve ekonomik gelişmelerin en hızlı yaşandığı dönem olmuştur. Toplumların yaşam şartlarının kolaylaşması, üretimin ve ekonomik gelirlerin artması teknoloji ve kültürlerarası iletişimin gelişmesiyle sağlanmaktadır. Bu dönemde yaşanan hızlı gelişimi bir anda durma noktasına getiren Covid-19 adı verilen bulaşıcı salgın hastalık nedeniyle ülkeler arası ulaşımın sağlanamaması, turizm gelirlerinin azalması, ülkelerdeki ekonomileri de önemli ölçüde olumsuz olarak etkilemiştir. Bu noktada en çok etkilenen kesim yine iş dünyası olmuştur. Dünyadaki ekonomilerin ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktör olan şirketler ve kurumlar ansızın yaşanan bu kriz dönemini fırsata çevirme arayışı içinde olmuşlardır. Ani ve geçici olarak yaşanan krizler aslında yöneticilerin stratejik yeteneklerini sergileme vesilesidir. Yöneticiler, bu dönemde yapılan uygulamaların eksikliğini ya da gözden kaçırılan noktalarını tespit edebilir. Yöneticilerin kriz dönemleri için uygulamaya hazır stratejilerinin olması, bu dönemleri daha az maliyetli bir şekilde atlatmalarını sağlayacaktır. Covid-19 pandemi sürecinde en belirgin sorun, şirketlerin teknolojik yatırımları göz ardı etmeleri ve e- ticarete önem vermemeleri gibi konular olmuştur. Yöneticilerin ve çalışanların teknolojik araç ve uygulamalar ile ilgili eğitim ve bilgi sahibi olmasının önemi salgın dönemde ön plana çıkmıştır. Bu dönem geleneksel yöntemlerin yerini yenilikçi, modern ve teknolojik uygulamaların aldığını şirketlere ve yöneticilere hatırlatmıştır. Bu nedenle ve düşünceyle makalede işletme yöneticilerinin kriz dönemlerindeki sorunlar ve çözüm yöntemleri bu araştırma da değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

The 21st century has been the fastest period of technological and economic developments in the world. The easier living conditions of societies the increase in production and economic incomes are provided by the development of technology and inercultural communication. Failure to provide inter-country transportation due to the contagious epidemic called Covid-19 which brought the rapid development to a halt in this period and the decrease in tourism revenues had a significant negative impact on the economies of the countries. At this point, the most affected segment was again business world. Companies and institutions which are the most important factors in the survival of the economies of the world have sought to turn this crisis period into an opportunity. Sudden and temporary crises are actually a means for managers to showcase their strategic skills. Managers can detect the deficiencies or overlooked points of the applications made during this period. Having ready to implement strategies for managers during crisis periods will enable them to overcome these periods more cost effecttively. The most prominent problem in the Covid-19 pandemic process has been the companies ignoring technological investments and not paying attention to commerce. The importance of training and knowledge of managers and employees about technological tools and applications has come to the fore during the epidemic period. This period reminded companies and managers that innovative modern and technological applications replaced traditional methods. For this reason and in mind the problems and solution methods of business managers during crisis periods are evaluated in this study.

Keywords


  • Amoah, A. J., Khan, Z., Wood, G. (2021). COVID-19 and business failures: The paradoxes of experience,

  • Amoah, A. J., Khan, Z., Wood, G. (2021). COVID-19 and business failures: The paradoxes of experience, scale and scope for theory and practice. European Management Journal, 39, 179-184. Elsevier Ltd.

  • Asunakutlu, T., ve Safran, B. (2004). Stratejik Yönetim Açısından Kriz Kaynaklarına İlişkin Bir Değerlendirme. Öneri Dergisi, 6 (21), 51-58.

  • Aytaç, M., ve Gürsakal, N. (2015). Karar Verme. Bursa. Dora Basım-Yayım Dağıtım. Baltaş, A. (2016). Türk Kültüründe Yönetmek. İstanbul: Remzi Kitabevi.

  • Butcher, N. J., Mineka, S., ve Hooley, M. J. (2013). Anormal Psikoloji. (çev. ed. Gündüz, O.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

  • Carnevale, J. B., ve Hatak, I. (2020). Employee Adjustment and well-being in the era of COVID-19:Implications for Human Resource Management. Journal of Business Research. Published by Elsevier. doi: 10.1016/j.jbusres.2020.05.037.

  • Cüceloğlu, D. (2017). İnsan ve Davranış. 35. Basım. İstanbul: Remzi Kitabevi.

  • Çengel, Ö., Pirtini, S., ve Çakıroğlu, I. (2020). Covid-19 sürecinde işletmelerde kurumsal yönetim ve sosyalsorumluluk stratejilerinin yeniden yapılandırılması üzerine pazarlama yönlü bir yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi, 4(7), 1-21.

  • Develioğlu, L. S. (2018). Karar Verdim. İstanbul, Kapital Medya Hizmetleri. 3. Baskı.

  • El-Omer, A. F. (2017). Mukaddimetün fi Tarihi’l-İktisadi’l- İslami ve Tatavvurihi, İslam İktisat TarihineGiriş. (çev. ed. Esen, A.). İstanbul, İstanbul Üniversitesi İslam İktisadi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi. 1. Baskı.

  • Filimonau, V., Derqui, B., ve Matute, J. (2020). The COVID-19 pandemic and organisational commitment ofsenior hotel managers. International Journal of Hospitality Management. 91, 102659. Elsevier Ltd.Filimonau, V., Derqui, B., & Matute, J. (2020). The COVID-19 pandemic and organisational commitment ofsenior hotel managers. International Journal of Hospitality Management, 102659. doi:10.1016/j.ijhm.2020.102659

  • Heifetz, A. R., ve Laurie, L. D. (1997). Liderlik Çalışması. HBR Liderlik içinde. (çev.ed. İnan, M.). İstanbul: Optimist Yayın.

  • Huang, B. (2020). Leading and managing a company during the covid-19 pandemic. Erişim Tarihi: 12. 12.2020. https://www.waldenu.edu/online-masters-programs/master-of-business- administration/resource/leading-and-managing-a-company-during-the-covid-19-pandemic.

  • Iansiti, M., ve Lakhani, R. K. (2020). Yapay Zeka Çağında Rekabet. İstanbul: ACT Havayolları A. Ş.

  • Kırpık, G. (2020). Covid-19 pandemisinin insan kaynakları üzerindeki etkisinin akademi, medya ve iş dünyası perspektifinden incelenmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. 9(4), 2393-2406.

  • Koçel, T. (2015). İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta Basım. 16. Basım.

  • Marques, I., Serrasqueiro, Z., ve Nogueira, F. (2021). Managers competences in private hospitals for investment decisions during the COVID-19 Pandemic. Sustainability, 13, 1757.

  • Pearce, J. A. ve Robinson B. R. (2015). Stratejik Yönetim. (çev.ed. Barca, M.). 12. Basımdan çeviri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

  • Robbins, P. S., ve Judge, A. T. (2015). Örgütsel Davranış. (çev.ed. Erdem, İ.). 14. Basımdan çeviri. Ankara: Nobel Akademik yayıncılık.

  • Seetharaman, P. (2020). Business model shifts: Impact of Covid-19. International Journal of Information Management. 54. 102173. doi: 10.1016/j.ijinfomgt.2020.102173. Elsevier Ltd.

  • Sharma, P., Leung, T. Y., Kingshott R. P. J., Davcik, S. N., ve Cardinali, S. (2020). Managing uncertaintyduring global pandemic: An international business perspective. Journal of Business Research. 116. 188-192. www.elsevier.com

  • Savaş, G. (2019). İş Yerlerinde Yeni jenerasyon eğitim teknolojileri. Erişim Tarihi: 10. 05. 2021.

  • https://ekonomidoktorunuz.com/is-yerlerinde-yeni-jenerasyon-egitim-teknolojileri/?cn-reloaded=1. Taşçı, F. (2019). Sabahattin Zaim İle İktisat Toplum Ve Siyaset. İstanbul, İktisat Yayınları.

  • Ülgen, H., ve Mirze, K. S. (2014). İşletmelerde Stratejik Yönetim. İstanbul: Beta Basım. 7. Baskı

  • Verma, S., ve Gustafsson, A. (2020). Investigating the emerging COVID-19 research trends in the field ofbusiness and management: A bibliometric analysis approach. Journal of Business Research. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.06.057. Published by Elsevier Inc.

  • Yılmaz, T., ve Alparslan, M. A. (2010). Kriz Dönemlerinde Ücret Sistemi Değişim Gereği. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2(1).

  • Yukl, G. (2018). Örgütlerde Liderlik. (çev.ed. Çetin, Ş. Ve Baltacı, R.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics