ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE TEKNOPARKLARIN YERİ

Author :  

Year-Number: 2021-36
Language : null
Konu :
Number of pages: 1173-1184
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Üniversite-sanayi işbirliği, üniversitelerde var olan bilgi birikiminin nitelikli insan gücüyle sanayinin tecrübesi ile birleşmesi sonucu elde edilen kazançları ifade etmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleşmesi ülkelerin gelişmişlik düzeyleri için oldukça büyük öneme sahiptir. Ülkeler bu süreçte sanayide elde edilen verileri uygulamak için uzun vadeli hedefler belirlemektedir. Çünkü üniversite-sanayi işbirliği gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasını, gelişmiş olan ülkelerin ise ekonomik gücünün daha da güçlenmesini sağlamaktadır. Bu noktada ülkelerin kalkınmışlık düzeyinde söz konusu işbirliğin payı oldukça yüksektir. Üniversite-sanayi işbirliğinin etkin bir şekilde sağlanabilmesi için üniversitelerin araştırmalarının sonucunda elde edilen bilgilerin akademik personeller aracılığıyla sanayiye entegre edilmesi gerekmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinin etkin bir şekilde sağlanması nitelikli işgücünün istihdam edilmesini, bölgeler arası gelişmişlik farkının azalmasını, teknolojik gelişmelerle uyum içinde olunmasını ve nitelikli iş gücünün beyin göçünün azalmasını sağlamaktadır. Bu araştırma ile üniversite-sanayi işbirliğinde teknoparkların rolüne yönelik bilgiler sunmak ve bu bilgiler doğrultusunda değerlendirmeler yapmak amaçlanmaktadır.

Keywords

Abstract

University-industry cooperation refers to the gains obtained as a result of the combination of the knowledge available at the universities with the experience of the industry with the qualified manpower. The realization of university-industry cooperation is of great importance for the development levels of countries. In this process, countries set long-term targets to apply the data obtained in the industry. Because university-industry cooperation ensures the development of developing countries and strengthens the economic power of developed countries. At this point, the share of the said cooperation in the development level of the countries is quite high. In order to ensure effective university-industry cooperation, the information obtained as a result of university research should be integrated into the industry through academic staff. The effective provision of university-industry cooperation ensures the employment of qualified workforce, the reduction of the development gap between regions, the compatibility with technological developments and the reduction of the brain drain of the qualified workforce. With this research, it is aimed to evaluate the role of technoparks in university-industry cooperation.

Keywords


  • Bacık G. (2014). “ Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Vergisel Avantajlar”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans

  • Bacık G. (2014). “ Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Vergisel Avantajlar”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Bayzin, S. (2019). Üniversite Sanayi İşbirliğinde Teknoparkların Ekonomik Etkinliği, YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Eskişehir.

  • Göker, Aykut (2008). “Prodüktivite, İnovasyon Yeteneği ve Teknoloji”, (2021, Haziran 15), Erişim Adresi http://www.inovasyon.org/pdf/AYK.MPM.Ekim00.pdf

  • Görkemli, H. N. (2011). “Bölgesel Kalkınmada Teknoparkların Önemi ve Konya Teknokent Örneği”, Yayımlanmamış Doktora Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Gül, İ. İ. (2009). Sektörü ODTÜ Teknokent Örneği, “İnovasyon, Teknoparklar ve Savunma Sanayi” (2021, Haziran 15). (Çevrimiçi), Erişim Adresi: docplayer.biz.tr, 5 Mayıs 2018.

  • Harmancı, M. ve Önen, M. Ö. (1999). “Dünyada ve Türkiye’de Teknopark ve Teknokent Uygulamaları”, Türkiye Kalkınma Bankası A.İ. Araştırma Müdürlüğü, Ankara.

  • Kağızman, H. B. (2008). “Türkiye’deki Teknoparklarda Faaliyet Gösteren Firmaların Yönetsel Sorunları”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Kara, S. (2004). “Küçük ve Orta Boy İşletmelere Rekabet Avantajı Sağlamada Teknoparkların Rolü”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

  • Karahan, S. (2009). “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Teknoparkların Yeri ve Gaziantep Teknoparkı”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

  • Karamete, F. (2001). “Ön lisans Düzeyindeki Okullarda Üniversite Sanayi İşbirliği ve Yerel BazdaUygulamaya İlişkin Bir Model Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

  • Keleş, M. K. (2007). “Türkiye’de Teknokentler Bir Ampirik İnceleme”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

  • Keleş, M. K. ve Tunca M. Z. (2010). “Türkiye’de Teknokentlerin Mevcut Durumun İncelenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(11), 1-22.

  • Kiper, M. (2010). Teknoloji, Teknoloji Transfer Mekanizmaları Bu Kapsamda Kamu Tedarik Politikalarının Önemi. TTGV Yayınları: Ankara.

  • Küçükçirkin, M. (1990) “Üniversite-Sanayi İşbirliği”, TOBB Yayını. No: 158; AR-GE 68Özdemir, F. (2010). “Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Ar-Ge Faaliyetlerinin Muhasebe Standartları ileVergi Mevzuatı Açısından İncelenmesi ve Buna İlişkin Bir Uygulama Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Şahin, İ. (2006). “Türkiye’de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Sağlanan Teşvikler”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

  • T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı İstatistiki Bilgiler (2021, Haziran 15), https://btgm.sanayi.gov.tr/istatistikler/istatistiki-bilgiler/mi0203011501.

  • Teknoloji Bölgeleri Geliştirme Kanunu, (06.07.2001 tarih, 24454 sayılı Resmi Gazete), https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4691.pdf, Erişim Tarihi: 20.06.2021.

  • Tepe, S. ve Zaim, A. H. (2016). “Türkiye ve Dünyada teknopark Uygulamaları: Teknopark İstanbul Örneği”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C: 15, No: 29, ss. 19-43.

  • Töreli, M. (1991). “Dünyada ve Türkiye’de Teknoparklar”, TMMOB Sanayi Kongresi Bildiriler Kitabı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, C: 148, N: 1.

  • Yığın, İ.H. , Taşın, H. ve Yılmaz, G. (2007). Marka İmajını Güçlendirmenin Rekabet Stratejileri Üzerindeki Etkisi. USİS’2007 Üniversite Sanayi İşbirliği Sempozyumu, 5-6-7 Haziran, Sakarya, 80.

  • Zuhal, M. (2014). “Ulusal Yenilik Sistemlerinde Teknoloji Politikası Aracı Olarak Teknoparklar: TürkiyeDeneyimi”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics