Örgütsel Dedikodunun Hemşirelerin Örgütsel Bağlılığı Üzerindeki Etkisi

Author :  

Year-Number: 2022-46
Yayımlanma Tarihi: 2022-10-21 18:22:35.0
Language : Türkçe
Konu : Örgütsel Davranış
Number of pages: 708-720
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Örgütler için, personellerinin yaptıkları işten memnun olmalarını sağlamak, mal ve hizmet üretmek kadar önemlidir. Personelin, çalıştığı kurumu benimseyerek kurumun ilke ve amaçlarıyla özdeşleşmesi sağlanmalıdır. Böylece firmaların kazançları ve amaçlarına ulaşma kabiliyeti artış gösterir (Kara, 2012: 50).

Son dönemlerde rekabet koşulları daha karmaşık ve zorlu hale gelmiştir. Bu durumda firmalar rekabet koşullarıyla başa edebilmek için tüm çalışanlarla senkronize ve birlikte hareket etmelidir. Ancak girdisi ve çıktısı insan olan sağlık kurumlarında konunun taşıdığı değer çok daha büyüktür (Cengiz, 2001: 13).

Tüm örgütlerde olduğu gibi sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde insan kaynakları yönetimi, büyük özen isteyen en önemli konulardan birisidir. Özellikle, hastanelerin bir hizmet örgütü olduğu düşünüldüğünde, hastanede tedavi gören hastaların aldıkları hizmetten duyduğu memnuniyetin hastane personelinin icra ettiği görevden duymuş olduğu tatmin veya tatminsizliğe bağlı olduğu düşünülebilir. Bu nedenle işgörenlerin tatmini ile ilişkili olan örgütsel bağlılığın farklı değişkenlerle ilişkisinin irdelenmesi ayrı bir önem kazanmaktadır (Akçadağ ve Özdemir, 2005: 169). Örgütsel dedikodu ve örgütsel bağlılık konularının bir arada ele alındığı çalışmalar incelendiğinde alanyazında bir boşluk olduğu görülmektedir. Bu bağlamda etkili yönetilmesi halinde olumlu sonuçlar doğuran dedikodunun bağlılık üzerindeki etkisini incelemek sağlık kurumları açısından önemlidir.

Kurumların başarılı olması çalışanların örgütle olan ilişkilerine bağlıdır. Çalıştığı kurumda huzurlu olan çalışanlar örgüte de bağlanacaktır. Bu araştırmada hemşireler evreninde örgütsel dedikodunun, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Gaziantep genelinde 401 hemşireye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel dedikodunun örgütsel bağlılık ve boyutlar üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Bu bağlamda birer sağlık çalışanı olan hemşireler arasında örgütsel dedikodunun artmasına paralel olarak örgütsel bağlılığın,  duygusal bağlılığın, devam bağlılığının ve normatif bağlılığın da artış gösterdiği tespit edilmiştir. Örgütsel dedikodunun pozitif tutum ve davranışlara etki ettiği dikkat çekmektedir.

Keywords

Abstract

For organizations, ensuring that their employees are satisfied with their work is as important as producing goods and services. It should be ensured that the person identifies with the principles and objectives of the institution by adopting the institution they work for. Thus, the earnings of the companies and the ability to reach their goals increase (Kara, 2012: 50).

Competition conditions have become more complex and challenging in recent years. In this case, companies should act in sync and together with all employees in tope with competitive conditions. However, the value of the subject is much greater in health institutions whose input and output are human (Cengiz, 2001: 13).

As in all organizations, human resources management in health institutions and hospitals is one of the most important issues that require great attention. Especially, considering that hospitals are service organizations, it can be thought that the satisfaction of the patients receiving treatment from the service they receive depends on the satisfaction or dissatisfaction of the hospital staff with the task they perform. For this reason, it is of particular importance to examine the relationship between organizational commitment, which is related to employee satisfaction, and different variables (Akçadağ and Özdemir, 2005: 169). When the studies in which organizational gossip and organizational commitment are discussed together, it is seen that there is a gap in the literature. In this context, health institutions need to examine the effect of gossip, which has positive results if managed effectively, on commitment.The success of the institutions depends on the relations of the employees with the organization. Employees who are at peace in the institution they work for will also be committed to the organization. This study aimed to investigate the effect of organizational gossip on the variables of organizational commitment in the nurses' universe. In this context, a questionnaire was applied to 401 nurses throughout Gaziantep. As a result of the research, it was seen that organizational gossip had a positive effect on organizational commitment. In this context, it has been determined that organizational commitment, emotional commitment, continuance commitment, and normative commitment also increase in parallel with the increase in organizational gossip among nurses, who are health professionals. It is noteworthy that organizational gossip affects positive attitudes and behaviors.

 

Keywords


  • 1. Alakaşlı, H. & Tösten, R. (2022). Okullarda Örgütsel Dedikodu İle Bağlılık Arasındaki İlişkinin Öğretmen Görüşlerine Göre İncelenmesi. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi , 7 (1) , 44-58 . DOI: 10.53506/egitim.hh1068467

  • 2. Altuntaş, S., Altun, Ö.Ş. ve Akyıl, R.Ç. (2017). “Gossip” in Organizational Communication Between Nurse, Doctor and Dentist Academicians. Journal of Health and Nursing Management. 4(3), 107-116.

  • 3. Akçadağ, S. ve Özdemir, V. (2005) İnsan Kaynakları Kapsamında 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde İş Tatmini: İstanbul’da Yapılan Ampirik Bir Çalışma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,10(2), 167-193

  • 4. Akduru, H. E. & Semerciöz, F. (2017). Kamu Kurumlarında Örgütsel Dedikodu Ve İşyeri Yalnızlığına Dair Bir Araştırma . Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi , ICMEB17 Özel Sayısı , 106-119 .

  • 5. Anderson, B. (1995). LessGossip, Better Schools. The Education Digest, 61(4), 19-22.

  • 6. Aşan, Ö. ve Özyer, K. (2008) Duygusal Bağlılık İle İş Tatmini ve İş Tatmininin Alt Boyutları Arasındaki İlişkileri Analiz Etmeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3), 129-151.

  • 7. Atak, M. (2005). Örgütlerde Resmi Olmayan İletişimin Yeri ve Önemi. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi. 2(2), 59-67.

  • 8. Balay, R. (2000). Özel ve resmi liselerde yöneticilerin ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı (Doktora tezi). Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • 9. Bayram L (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık. Sayıştay Dergisi.; 59 , 125-139

  • 10. Becker, H, S. (1960). Notes on the Concept of Commitment. American Journal of Sociology. 66, 32-

  • 11. Bektaş, M. ve Erdem, R. (2015), Örgütlerde İnformal İletişim Süreci: Kavramsal Bir Çerçeve. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 125-139.

  • 12. Bekteş, E. (2018).Dikizleme Kültürü Perspektifinden Sanal Dedikodu. Yüksek Lisans Tezi, Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • 13. Cengiz, A. A. (2001) Kişisel Özelliklerin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri ve Eskişehir'de Sağlık Personeli Üzerinde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

  • 14. Çalık, T. (2003). Performans Yönetimi: Tanımlar, Kavramlar, İlkeler. Ankara: Gündüz Eğitim Ve Yayıncılık.

  • 15. Çekmecelioğlu, H. G. (2006). Örgüt İklimi, Duygusal Bağlılık ve Yaratıcılık Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi: Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20 (2), 295-310.

  • 16. Danış. M.S. (2015). Dedikodunun Sosyolojisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • 17. Difonzo, N., veBordia, P. (2000). “How Top Pr Professionals Handle Hear Say: Corporate Rumors, Their Effects, and Strategiesto Manage Them”. Public Relations Review, 26(2), 173-190.

  • 18. Elias, N., ve Scotson, J. L. (1965). The Established And The Outsiders. London: Frank cass.

  • 19. Evans, T. (2000). Understanding Gossip İn The workplace: A Case Study Doctoral Dissertation, California StateUniversity, Dominguez Hills.

  • 20. Gillis, T. L. (2006). The Iabc Handbook of Organizational Communication: A Guide to İnternal Communication, Public Relations, Marketing, And Leadership. San Francisco, Ca: Jossey-Bass.

  • 21. Glover, L. (2001). “Communication and Consultation in a Greenfield Site Company”, Personnel Review, 30(3), 297-317

  • 22. Gluckman, M.(1963). Gossip and Scandal. Current Anthropology, 4(3), 307-316. Grosser, T. J., Lopez- Kidwell, V., Labianca, G. J. ve Ellwardt, L. (2012). Hearing it through the grapevine: Positive and negative workplace gossip. Organizational Dynamics, 41, 52-61.

  • 23. Gül H. (2003). Davranışsal Bağlılık Yaklaşımı ve Değerlendirmesi, Celal Bayar Üniversitesi İİBF Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 10(1), s. 73–83.

  • 24. Gürbüzoğlu, E. (2019). Örgütlerde Dedikodunun Bireysel Farklılıklar Bağlamında İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.

  • 25. Han, S., RN, Phd., SookJa Moon, RN, MA, Eun Kyoung Yun, RN, (2009). Empowerment, Job Satisfaction, And Organizational Commitment: Comparison Of Permanent And Temporary Nurses İn Korea. Applied Nursing Research 22, 15–20

  • 26. Kara, D. (2012) İş Görenlerin Organizasyonda Çalışma Süresi Ve İş Değiştirme Sıklığının Örgütsel Bağlılık Düzeylerine Etkisi. Verimlilik Dergisi, 2, 49-60

  • 27. Kanter, R. M. (1968) Commitment and Social Organization: A Study of Commitment Mechanism in Utopian Communities. American Sociological Review, 33, 4.

  • 28. Kardeş G.G. (2009) Örgütsel Bağlılığın Dinamikleri, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Yönetim Organizasyon Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

  • 29. Kartch, F. (2009). An Ethnographic Examination of Gossip in a Small Organization: Coalitions and Conflict Escalation, YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi, Northern Illinois University, Illinois.

  • 30. Kapferer, J.-N. (1992). Dünya'nın en eski medyası dedikodu&söylenti (I. Gürbüz, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.

  • 31. Kimmel, A. J. (2004). Rumors and rumor control: A manager's guide to understanding and combatting rumors. Routledge.

  • 32. Kniffin, K. V. ve Wilson, D. S. (2005). Utilities of Gossip Across Organizational Levels. Human Nature, 16(3): 278-292.

  • 33. Kök, S. (2006) İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığın İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 1, 291-310

  • 34. Leblebici, N. D., Yıldız, H. H. ve Karasoy, A. (2009). Örgütsel Yaşamda Dedikodunun Araçsallığı ve Algılanışı, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(18), 561- 574.

  • 35. Levin, J., ve Arluke, A. (1987). Gossip: The İnside Scoop. New York: Plenum press.

  • 36. Luna, A. ve Chou, S. Y. (2013). Drivers for work place gossip: An application of the theory of planned behavior. Journal of Organizational Culture, Communications and Conflict, 17(1), 115.

  • 37. Meyer, J. P., Allen N. J. & Gellatly I. R. (1990). Affective and Continuance Commitment to the Organization: Evaluation of Measures and Analysis of 124 Concurrent and time- Lagged Relations. Journal of Applied Psychology, 75(6),710- 720.

  • 38. Meyer JP ve Allen NJ (1991). A Three Component Conceptualization of Organizational Commitment, Human Resource Management Review, 1991; 1(1): 61-89.

  • 39. Mowday R.T, Porter L.W. ve Steers R. M. (1982). Employee-organization Linkages: The Psychology Of Commitment Absenteeism And Turnover. Academic Press., New York,

  • 40. Noon, M., ve Delbridge, R. (1993). “News From Behind My Hand: Gossipin Organizations”. Organization Studies, 14(1), 23-36.

  • 41. Özcan B (2011). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Denizli, 2011.

  • 42. Özşarlak, P. (2016). Örgütlerde dedikodu ve söylentilerin ortaya çıkış nedenleri, içerikleri ve etkilerine ilişkin çalışan algılarının değerlendirilmesi ve bir uygulama örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • 43. Polat, E. (2014). Kurtuluş Savaşı Dönemi Öykülerinde “Dedikodu” nun İşlevi ve “Öteki”nin Anlatısı. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

  • 44. Reichers, A.E (1986). Conflictand Organizational Commitments, Journal of Applied Psychology. 71 (3), 508-514.

  • 45. Saffery, M. (2004). CorporateRumors: Causes, Formation, And Refutation (UnpublishedMaster’sThesis). University Of Southern California, Los Angeles.

  • 46. Sağlık Bakanlığı (2019). Sağlık İstatistikleri Yıllığı, Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2019 Yayınlanmıştır (saglik.gov.tr)

  • 47. Selçuklu, S. (2005). Ergen şirketler. Sistem Yayıncılık, İstanbul.

  • 48. Şafak, C, F. (2021) İlkokul Ve Ortaokul Öğretmenlerinin Algılarına Göre Örgütsel Dedikodunun Okul İklimi Üzerindeki Rolü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize.

  • 49. Steers, R. (1977) Antecedents and Outcomes of Organizational Commitment, Administrati ve Science Quarterly, 22, 46-56.

  • 50. Stewart, P. J. ve Strathern, A. (2004). Witchcraft, Sorcery, Rumorsand Gossip. Cambridge University Press.

  • 51. Tekgöz, A. (2013). Dedikodunun Cinsiyeti: Kadın Kimliğinin Yeniden İnşasında Dedikodunun Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

  • 52. Thomas, S. A. ve Rozell, E. J. (2007). Gossip and nurses: Maladyorremedy Health Care Management, 26(2), 111-115.

  • 53. Waddington K ve Michelson G (2007) Analysing Gossip to Reveal and Understand Power Relationships, Political Action and Reaction to Change Inside Organizations, “Talk, Power and Organisational Change” at CMS conference, Manchester, 1-16.

  • 54. Wasti, S. A. (2002). Affective and Continuance Commitment To The Organization: test of an Integrated model In The Turkish Context, International Journal Of Intercultural Relations, 26(5), 525-550.

  • 55. Yüceler, A. (2009). Örgütsel Bağlılık ve Örgüt İklimi İlişkisi: Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , (22) , 445-458.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics